Gedaan met laden. U bevindt zich op: Brugge en Izegem, pioniers in biodiversiteit, bekroond als Bijenvriendelijkste Gemeente Nieuwsberichten

Brugge en Izegem, pioniers in biodiversiteit, bekroond als Bijenvriendelijkste Gemeente

Nieuwsbericht
14 december 2023

De steden Brugge en Izegem zijn in 2024 gekroond tot de ‘Bijenvriendelijkste Gemeenten’ van Vlaanderen. De felbegeerde titel, uitgereikt voor de 9e keer in het kader van de Week van de Bij, georganiseerd door het Vlaams Departement Omgeving, vond plaats op 14 december 2023 tijdens de finaledag van de Openbaargroen Awards in Blue Point te Antwerpen. Uit een indrukwekkend deelnemersveld van 88 kandidaten kwamen deze twee gemeenten als overwinnaars naar voren

Twee winnaars

Izegem ontving de onderscheiding in de categorie van gemeenten met minder dan 40.000 inwoners. Hun aanpak was uniek door onder andere de bouw van een bijenburcht met leerlingen, een zomerse bijenfietstocht die de bijenvriendelijke plekken in de schijnwerpers zette, en een bijententoonstelling in de bibliotheek. De gemeente legt nadruk op natuurontwikkeling door onthardingsprojecten en selectief maaien van bloemenweides, waarbij de bloeicyclus van planten centraal staat. Een bijenwerkgroep houdt zich bezig met monitoring van bijensoorten en stuurt het beheer en de plantkeuze aan. Bovendien plant de gemeente honderden extra bomen aan als onderdeel van hun inspanningen.

Brugge, daarentegen, werd laureaat in de categorie met meer dan 40.000 inwoners. De stad heeft een voortreffelijk bomenbeleid en moedigt haar inwoners zelfs aan om bijenbomen te planten in hun eigen tuinen. Ze bieden gratis bijeneducatie aan alle scholen in Brugge, terwijl ze zich actief inzetten voor het vervangen van tegels door bijenplanten en het in kaart brengen van wilde bijensoorten om het beheer en de ontwikkeling van natuurgebieden te bevorderen.

Voldoende habitats

Het belang van bestuivers voor mens en natuur werd benadrukt tijdens de uitreiking. Zonder bijen zouden groenten en fruit schaarser worden, aangezien ze essentieel zijn voor de bestuiving van gewassen. Het behoud van habitats voor bijen en andere bestuivers is van cruciaal belang. Meer dan 70 procent van de wilde of solitaire bijen leeft ondergronds en wordt bedreigd door verharde oppervlakten. Deelnemende steden en gemeenten leverden inspanningen om natuurlijke habitats voor bijen te creëren door bijvoorbeeld bijenvriendelijke beplanting en -installaties te voorzien, alsook communicatie met de burgers over deze initiatieven.

Het versterken en beschermen van kleine landschapselementen in de open ruimte staat centraal in het Wilde Bestuiversplan van minister van Omgeving Zuhal Demir. De Week van de Bij-jury bezocht elke deelnemende gemeente tijdens de zomermaanden om de projecten te beoordelen. Dit jaar nam het aantal deelnemende steden en gemeenten opnieuw toe tot 88, een enorme stijging in vergelijking met de 21 gemeenten in het startjaar 2015.
Gemeenten kunnen tot 5 bijenlabels ontvangen, waarbij naargelang het aantal behaalde bijen de gemeente beter scoort. Een 5-bijengemeente kenmerkt zich door een structureel bijenactieplan en monitoring van wilde bijen.

Brugge

In het jaar 2024 mag Brugge met trots de titel “Bijenvriendelijkste Gemeente” dragen in de categorie voor steden met meer dan 40.000 inwoners, en dat is niet zomaar. Deze historische stad heeft zich onder scheiden door een indrukwekkend engagement voor het welzijn van bijen en andere bestuivers. Met een combinatie van een doordacht bomenbeleid, inspanningen op het gebied van ontharden, educatieve initiatieven en actieve betrokkenheid van de gemeenschap, is Brugge een voorbeeldstellende stad betreffende bijvriendelijkheid.

Izegem

Aan de hand van een doordachte en gestructureerde aanpak heeft Izegem zich ontpopt als voorbeeld op gebied van biodiversiteit en bijvriendelijkheid. Een gedreven team en politieke ondersteuning hebben ertoe geleid dat Izegem ‘Bijenvriendelijkste gemeente 2024’ is in de categorie steden met minder dan 40.000 inwoners. Vanaf nu is het voor ons Bzzzzegem! Proficiat.

"Bijvriendelijke gemeentes" van 2023

In het tijdschrift “Groencontact”(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je een beschrijving van de acties die Izegem en Brugge als bijen vriendelijkste gemeentes ondernamen. Daarna volgt een korte schets van enkele BIJ-zondere realisaties in Vlaanderen, gevolgd door een fotocollage van de andere bijenvriendelijke gemeenten.

Persinfo

Ann Heylens
Woordvoerder Departement Omgeving
0473 34 45 33
ann.heylens@vlaanderen.be