Een langdurige bloeiboog
Bijen hebben het hele jaar door voldoende nectar en stuifmeel nodig: nectar levert energie en stuifmeel is rijk aan eiwitten die larven nodig hebben om zich te ontwikkelen. Zorg daarom voor een langdurige bloeiboog, met planten, struiken en bomen die van februari tot november afwisselend in bloei staan.
Nood aan voedsel
Klimaatverandering verstoort de seizoenen en veroorzaakt onvoorspelbare schommelingen. Zachte winters wekken hommelkoninginnen vroegtijdig, terwijl droge zomers veel planten beletten om tot bloei te komen. In de herfst ervaren we steeds vaker extra warme, zonnige dagen... Dat heeft gevolgen voor heel wat bijensoorten: bijen die normaal in de lente actief zijn, worden veel later waargenomen. Honingbijen blijven zelfs tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rondvliegen op zoek naar voedsel.
Om bestuivers het hele jaar door voldoende voedsel aan te bieden, zijn bloeiende planten nodig van de vroege lente tot de late herfst. Als het principe van een bloeiboog wordt toegepast, zijn er bloeiende planten van februari tot en met november. Plant daarom bomen, struiken, vaste planten én bloembollen; een combinatie van cultuurplanten en inheemse planten kan ook. Ontdek per maand bloeiende planten voor je tuin(opent in nieuw venster).
Wist je dat steeds meer plantenkwekers inheemse planten aanbieden in plugbakjes (en dus met een sterke wortelkluit)? Je kan ze natuurlijk ook zelf zaaien in een bloemenweide of ze laten staan als ze spontaan in je tuin groeien.
Inspiratie voor de bloeiboog
Wil je thuis, op school of in je vereniging aan de slag met een bloeiboog, zodat bijen en andere bestuivers het hele jaar door voedsel vinden? Bekijk dan zeker de inspiratiefiche “Bloeiboog” van Plan Bij.
Je vindt hieronder ook de bloeitijd en de nectar- en stuifmeelwaarde van enkele vaste planten, struiken en bomen.
Poster
De bloeiboog, gerealiseerd met bomen, struiken en kruiden.