Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bloeiboog Voor iedereen

Bloeiboog

Bijen hebben het hele jaar door voldoende nectar en stuifmeel als voedsel nodig. Nectar levert de energie, het stuifmeel is de eiwitbron voor de larven om uit te kunnen groeien tot volwassen bijen.

Geen hotel zonder restaurant 

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen, de gekende ‘Indian Summers’. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

Om bestuivers het hele jaar door voldoende voedsel aan te bieden, heb je bloeiende planten nodig van de vroege lente tot de late herfst. Als we het principe van een bloeiboog toepassen, zorgen we voor bloeiende planten van februari tot en met november. Een bloeiboog realiseren we zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen. Een combinatie van cultuurplanten en inheemse planten kan ook.
Via deze link (opent in nieuw venster)kan je per maand bloeiende planten ontdekken voor je tuin.

Wist je dat steeds meer plantenkwekers inheemse planten aanbieden in plug? Je kan ze ook zelf zaaien in een bloemenweide of ze laten staan als ze spontaan in je tuin groeien.

Kies de juiste planten, bomen en struiken voor je bloeiboog!

Wil je thuis, op school of in de vereniging aan de slag om een bloeiboog te maken en er zo voor zorgen dat bijen het ganse jaar door voedsel hebben? Neem dan zeker eens een kijkje in de inspiratiefiche “Bloeiboog” van Plan bij. Om de juiste planten, bomen en struiken te kiezen hou je best rekening met de nectar- en stuifmeelwaarde en de bloeitijd.

Poster Bloeiboog

Gebruik dit voorbeeld van een bloeiboog voor boom-, struik- en kruidlaag.