“Boerin zijn is het mooiste beroep dat er is”

Aan het woord is Ines Theunis, manager van vleesveebedrijf Fines uit Glabbeek. De 26-jarige bio-ingenieur groeide op in dit Vlaams-Brabantse familiebedrijf en keerde vlak na haar studies terug naar haar roots.  Ze staat in voor de zorg van 200 koeien van het Belgisch witblauw ras en aarzelt niet om op de tractor te springen en de akkers op te trekken om ruwvoeder te produceren voor haar eigen runderen. Maak kennis met (F)Ines!

  

Wat vind je aantrekkelijk aan het boerderijleven?

“De liefde voor de dieren en de liefde die je terug krijgt. Ik vind het ook heel belangrijk dat mensen weten wat ze eten. De schakel tussen het eten op je bord en hoe het daar terecht komt, is een beetje verloren gegaan. Het is tof dat mensen vandaag opnieuw interesse tonen in het landbouwleven en dat er weer meer aandacht wordt besteed aan de bewustwording over het reilen en zeilen op de boerderij. Als boerin toon ik graag wat ik dag in dag uit doe en ik ben er ook trots op. De mensen krijgen hier een inkijk in hoe het er op een boerderij aan toe gaat. Ze mogen hier ook vrij rondwandelen, zodat ze kunnen zien hoe we de koeien verzorgen. Mensen appreciëren de liefde die wij hebben voor ons vak.”

Wie koopt jullie vlees?

“Dat is heel verschillend. Er zijn uiteraard heel wat mensen uit de buurt die ons goed kennen en graag een stuk kwaliteitsvlees komen halen. Maar je hebt ook mensen die onze aanpak echt waarderen en daarvoor speciaal van ver naar onze boerderij komen.”

We verkopen ook via ambachtelijke slagers waarmee we als familiebedrijf al jaren een nauwe samenwerking hebben. Deze slagers komen vaak persoonlijk kijken naar de koeien en kunnen dus zelf kiezen welke ze willen aankopen voor hun slagerij. Er wordt daarvoor continu rechtstreeks gecommuniceerd tussen slager en boerin. Dat is een echte meerwaarde die wij bieden.”

Wat maakt de runderen zo kwalitatief?

“Wij werken met het Belgisch witblauw ras en besteden heel veel aandacht aan hoogwaardig voedsel voor de dieren, dat aan de strenge Vlaamse regelgeving voldoet. Zo krijg je een stuk vlees dat altijd kwalitatief  en smaakvol is. De liefde die wij geven aan onze dieren, proef je terug in het vlees. Het Belgisch witblauw ras is een écht topproduct waar we als Belgen trots op mogen zijn. Het is een rund dat van relatief weinig voedingsstoffen veel vlees kan produceren en het zijn bovendien mooie, rustige dieren.”

Zetten jullie als bedrijf in op duurzaamheid?

Het is belangrijk dat je je als boer of boerin probeert in te zetten voor het milieu. Bij ons doen we dat vooral door gebruik te maken van duurzaam voeder dat enkel bestaat uit Europese grondstoffen. We gebruiken ook geëxtrudeerd lijnzaad dat voor methaanreductie zorgt. Het Belgisch witblauw ras is trouwens het duurzaamste ras dat er is om vlees te produceren. Daarnaast maken we gebruik van technieken om het welzijn van de dieren zo groot mogelijk te maken. We houden steeds de laatste innovaties in de gaten, maar je moet natuurlijk wel steeds de afweging maken of het economisch haalbaar en op termijn rendabel blijft voor het bedrijf.”

Vlees Fines
Belgisch witblauw

  

Deel ook je verhaal

Ben je ambassadeur en wil je je werk graag in de kijker zetten? Stuur ons dan een mail met een korte omschrijving van je activiteiten en hoe jij lokaal lekkers in de schijnwerpers plaatst.

Ik stel me kandidaat