Vlaamse specialiteiten onder één dak

“We hebben op eigen bodem zo veel producten waar we fier op mogen zijn. Vlaamse producten zijn van topkwaliteit en duurzamer dan geïmporteerde. We moeten er absoluut niet voor onderdoen, integendeel.”


In 1976 richten Willy en zijn vrouw Rita slagerij Deschildre op in het centrum van Oostende. Jarenlang maken ze eerlijke vleesproducten volgens aloude traditie; hun vakmanschap blijft dan ook niet onopgemerkt. In 2009 erkent VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, 3 van Willy’s specialiteiten als streekproduct.

Na 40 jaar geeft Willy de fakkel door aan zijn zoon Karel. Als ingenieur van opleiding bedenkt hij algauw een nieuw concept: hij brengt zoveel mogelijk Vlaamse specialiteiten samen onder één dak, naast de eigen charcuterie. “Ik wilde een winkel met beleving creëren: een winkel waar je niet zomaar binnenwandelt en iets koopt, maar ook iets kan degusteren en zien hoe we onze charcuterie bereiden”, vertelt Karel.

Bij Deschildre Streekproducten vind je zo’n 400 producten van eigen bodem, zowat allemaal rechtstreeks van de producent. Hét vlaggenschip van de winkel is de eigen charcuterie, die maar liefst 30 provinciale erkenningen telt. Onlangs kreeg hun unieke charcuterie met zeewier ook een ‘100% West-Vlaams’-label.

Waarom lokaal?

“We proberen een win-win te creëren met mensen uit de omgeving. Zo komt het varkensvlees van een varkensboer uit Izegem en het zeewier uit de Spuikom in Oostende, dankzij Seaweedchef Donald Deschagt. De basisgrondstoffen zijn altijd Belgisch of van hier in de streek. Zo bieden we ondersteuning aan lokale bedrijven. Ten slotte zijn Vlaamse producten van topkwaliteit en duurzamer.”

Welke filosofie?

“In Spanje serveren ze alleen maar Spaanse producten, in Frankrijk Franse. En in België niet. Waarom? Omdat buitenlandse producten zogezegd beter en exotischer klinken, denk maar aan cava, prosecco, champagne… tegenover onze eigen schuimwijn. Maar op vlak van kwaliteit doen onze producten absoluut niet onder, integendeel.”

“Vlamingen zijn bourgondiërs en levensgenieters: we eten graag en kennen een rijke culinaire geschiedenis. Die laten we jammer genoeg verloren gaan door van alles te importeren. Als ambassadeur wil ik graag wat tegengewicht bieden. We hebben op eigen bodem genoeg producten waar we fier op mogen zijn.”

 

 

Deel ook je verhaal

Ben je ambassadeur en wil je je werk graag in de kijker zetten? Stuur ons dan een mail met een korte omschrijving van je activiteiten en hoe jij lokaal lekkers in de schijnwerpers plaatst.

Ik stel me kandidaat