Lokaal lekkers in het hart van 't Stad

Antwerpse ondernemers in contact brengen met landbouwers in de buurt van ’t Stad. Dat is het doel van de A-ploeg. Zowel het project als verschillende deelnemers zijn al even ambassadeur Lekker van bij ons. Die titel zit hen als gegoten: de A-ploeg brengt lokaal lekkers naar het hart van de stad, zodat iedereen ervan kan genieten.

   

Laura van Selm, projectcoördinator van initiatiefnemer RURANT vzw, legt uit: “Het project A-ploeg zoekt boeren en boerinnen rond Antwerpen én ondernemers in de stad. Die twee groepen verbinden we met elkaar op drie manieren, zodat ze hun netwerk kunnen vergroten, elkaar kunnen inspireren en opportuniteiten kunnen creëren.”

“De eerste ontmoetingsplek is een Facebookgroep waar vraag en aanbod samenkomen. Landbouwers en ondernemers leren elkaar kennen en kunnen hun netwerk vergroten.
Ten tweede doen we actief aan matchmaking, onder meer via smaakbeurzen, om ondernemers en boeren met elkaar te verbinden. Tot slot selecteerden we drie opportuniteiten waarmee landbouwers hun lokale producten kunnen vermarkten in de stad: een hoevewinkel in het Antwerpse stadscentrum, het PAKT-platform en een lokaalmarkt in Deurne.”

Deze initiatieven en doelstellingen van de A-ploeg sluiten mooi aan bij het project ‘Voedsel verbindt boer en burger’. VLAM kende dan ook met plezier het ambassadeurslabel Lekker van bij ons toe.

Smaakvolle samenwerkingen

De A-ploeg bracht al verschillende ondernemers en landbouwers succesvol in contact met elkaar. In 2019 richtten Joost en Wim samen het biolandbouwbedrijf Oogstappel op. Ze telen groenten en fruit voor 120 gezinnen en een 10- à 15-tal restaurants. Oogstappel maakt met plezier deel uit van de A-ploeg: “Samenwerken, netwerken, elkaar vinden en het versterken van afzetmarkten is essentieel. Zelf werken we samen met andere boeren van ‘De volle grond’, zodat we ook kruiden en eetbare bloemen kunnen aanbieden aan restaurants. Daarnaast werken we samen met Forestree, dat verse eitjes en varkensvlees verkoopt.”

Kathy is de drijvende kracht achter Forestree in Schelle. “Samen met de groenteboeren van Oogstappel sta ik met mijn eitjes op de markt van PAKT in Berchem. Als opstartende boerderij is het handig om gebruik te kunnen maken van de klantenkring van Joost en Wim.” Ook Stephanie Roels van de Kontakt Kookbus werkt graag samen met Oogstappel: “Het persoonlijke contact met de landbouwers is erg fijn. Bovendien zijn de producten altijd vers en seizoensgebonden. Zo kunnen we gerechten brengen wanneer de groenten op hun best zijn.”

Lokale afzetmarkt

Ook Karen Hoefkens van De Eikenhoeve maakt enthousiast deel uit van de A-ploeg. “Samen met mijn ouders en man baten we een melkveebedrijf uit in Kontich. We maken voornamelijk yoghurt en zijn altijd op zoek naar nieuwe afnemers. We zijn erg trots op wat we maken en vinden het dan ook erg fijn om positieve feedback van klanten te horen. Dat werkt motiverend.”

Eén van die tevreden klanten is Keurslager Somers. Ben Somers: “De samenwerking met De Eikenhoeve verloopt erg vlot. Er zijn meerdere leveringen per week, wat de versheid garandeert. Bovendien is het een kwalitatief, lokaal en zeer lekker product. Het is absoluut een meerwaarde voor onze slagerij.”

A-ploeg is een project van RURANT, een vzw die zich inzet om het platteland van de provincie Antwerpen te versterken.

A-ploeg