Samen lokaal lekkers ontdekken

Boeren & Buren, trotse ambassadeur Lekker van bij ons, is het uitgelezen initiatief om lokaal lekkers te ontdekken. Via het online platform bestel je als ‘Buur’ producten bij lokale producenten, de ‘Boeren’. Op de wekelijkse Buurderij haal je dan je bestellingen op. Om hun ambassadeurschap te vieren, gingen we graag op bezoek bij de Buurderij van Zemst, Hof van Beieren.
Beleving voor de buurt

“Boeren & Buren begon zo’n tien jaar geleden in Frankrijk onder de naam ‘La Ruche Qui Dit Oui !’. In 2015 streek Boeren & Buren ook neer in België; hier tellen we intussen zo’n 140 Buurderijen”, vertelt Micheline Vermeulen, Network Development Benelux bij Boeren & Buren. “Het is een groot netwerk, maar wel één op microniveau: de Buurderijen, die hun producenten zelf kiezen, zijn een beleving voor de buurt en brengen mensen samen.”

Ambassadeur Lekker van bij ons

“Lokale consumptie ondersteunt de lokale producenten. Kiezen voor lekkers van eigen bodem is dus essentieel voor de lokale economie, maar ook op vlak van duurzaamheid. Je koolstofvoetafdruk is kleiner, je weet waar je producten vandaan komen én waar je geld naartoe gaat. Bij elke bestelling zie je trouwens hoeveel kilometer je producten gemiddeld hebben afgelegd”, vertelt Micheline.

“Het maakt me fier om te zien dat er zoveel producenten samenkomen in een gezellige sfeer. Bovendien maakt Boeren & Buren mensen bewust van waar hun producten komen. En dat moet niet ver zijn: ’t is lekker bij ons!” besluit ze.
 

Boeren & Buren

 
 

Maak kennis met de Buurderij van Zemst, Hof van Beieren

Eén van de Belgische Buurderijen is die van Zemst, opgestart eind 2020. Leen, de voorzitster van de Buurderij, vertelt: “In 2019 werd de vzw Hof van Beieren opgericht om een oude boerderij om te bouwen tot een beleefboerderij. In dat kader wilden we graag een winkeltje opstarten met lokale landbouwers. Tot we Boeren & Buren leerden kennen: het ideale netwerk om bij aan te sluiten. In december 2020 organiseerden we de eerste Buurderij, met bij de start al meer dan 100 bestellingen.”

“Lokaal is gezond en duurzaam”

“Lokaal kopen is belangrijk omdat het duurzamer is: de producten leggen weinig kilometers af. Ik ben er ook van overtuigd dat seizoensgebonden producten gezonder zijn: ze leveren voedingsstoffen die we op dat moment nodig hebben. Lokaal lekkers is verser én je steunt er de lokale economie mee. Met deze Buurderij willen we zoveel mogelijk mensen laten proeven en overtuigen van producten van eigen bodem.”

Team van vrijwilligers

“De Buurderij draait op vrijwilligers en rekent op hulp van Windkracht Zemst: jongeren met een beperking staan in voor de thuisleveringen. Binnen de vzw hebben we een werkgroep die bestaat uit een viertal mensen, die elk hun taak hebben: iemand die de mails schrijft, contacten opmaakt, naleveringen doet... Maar we overleggen ook samen welke ‘Boeren’ erbij komen. Dat de Buurderij gedragen wordt door vrijwilligers, maakt de sfeer erg aangenaam.”

De Schranshoeve
De Schranshoeve3
De Schranshoeve2
Voor ieder wat wils

De Buurderij van Zemst telt intussen al zo’n 30 producenten. Het aanbod is dan ook erg gevarieerd.

Eén van die ‘Boeren’ is Something Else: “Op de Buurderij verkoop ik vooral artisanale pannenkoeken, wafels en cheesecake. Het is fijn om hier je echte buren tegen te komen en een babbeltje te slaan. Ik bak alles op de dag van de Buurderij en gebruik verse groenten en fruit van mijn broer, die teler is. Wie lokaal koopt, weet dat de producten vers zijn.”

Ook Cochon&Carot is fan van Boeren & Buren: “Het is mooi dat alles lokaal is en iedereen z’n eigen producten verkoopt. Je leert de buren kennen en je ziet wie je producten koopt”, vertelt Florian. In Hemiksem baat hij een restaurant uit, maar maakt daarnaast ook charcuterie: “Ik ga voor zero waste. Zo gebruik ik altijd de volledige groenten en fruit en verwerk ik alles van het varken tot o.a. paté, reuzel, spek… Producten die lang goed blijven: duurzaamheid is belangrijk, zowel bij de verkoper als bij de verbruiker.”

Op de Buurderij van Zemst vind je zelfs single origin koffie van de Koffieliefhebber, die ook thee verkoopt. “Mijn man is al vijf jaar koffiebrander en een drietal jaar theesommelier en -meester. Ik verpak en breng de koffie en thee rond”, vertelt Leen, die deelneemt aan zo’n achttal Buurderijen. “Waarom loont het om te kiezen voor lekkers van bij ons? Wie producten van eigen bodem proeft, merkt echt het verschil. Het mag dan misschien iets duurder zijn, je krijgt waar voor je geld.”

Ook voor jonge starters blijkt Boeren & Buren een springplank tot succes. Een klein jaar geleden begon Kip&CO Mechelse koekoeken te kweken en intussen staan ze op de Buurderij van Zemst. “Onze kippen hebben vrije uitloop, krijgen klassieke granen en worden geslacht per lot. We verkopen ze via onze website en hier. Op de Buurderij kom je in contact met mensen die terug naar de basis willen, en rekening houden met het feit dat onze koekoeken er niet uitzien zoals het industriële product. Dankzij mond-tot-mondreclame komen er zelfs mensen die niet eens uit de buurt zijn.”

Het Vlinderveld is er al bij van in het prille begin en is een van de dichtstbijzijnde leveranciers van de Buurderij.  “In hoofdzaak is Het Vlinderveld een zelfoogstboerderij, maar alle seizoensgroenten en fruit die ik teveel heb geplant, verkoop ik hier. Een win-win voor zowel mezelf als de buren.” Nog een voordeel: “Hoe dichter, hoe beter. Het is ook fijn appreciatie te krijgen van de klanten: als iemand een vijftiental producten alleen bij jou bestelt, dan is dat een compliment.”

Cochon&Carot

 
 

Naast deze Boeren staan er nog verschillende andere producenten die heel wat lokaal lekkers verkopen: bier van Brouwerij Sweynbeer, verse zuivelproducten van de Steenberghoeve, confituur van Lovi, vlees van slagerij Ceulemans-Dirix… Heel wat lekkers van bij ons, dus!