Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid Stemlokalen

Toegankelijkheid

Stemlokalen en stemhokjes moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen die zijn opgenomen in 2 ministeriële besluiten. Lokale besturen kunnen de checklist toegankelijkheid en de brochure over klantvriendelijkheid van Inter – Toegankelijk Vlaanderen gebruiken om hun stemlokalen toegankelijk in te richten.

​​​​​​

Algemene richtlijnen

Niveauverschillen op de gelijkvloerse verdieping worden voorzien van een hellend vlak in antislipmateriaal, zodat de stemlokalen voor iedereen toegankelijk zijn. De helling van het voormelde hellend vlak bedraagt hoogstens de volgende percentages:

  • 10% bij niveauverschillen tot 10 centimeter
  • 5% bij niveauverschillen van meer dan 10 centimeter.

In het stemlokaal wordt een vergrootglas ter beschikking gesteld van de kiezers.

Een kiezer met een handicap mag zich in het stemlokaal laten begeleiden door een assistentiehond.

Speciaal ingericht stemhokje

In een gebouw met niet meer dan 5 stemlokalen, stelt de gemeente minstens 1 speciaal ingericht stemhokje ter beschikking voor kiezers met een handicap. In een gebouw met meer dan 5 stemlokalen, is er ten minste één speciaal ingericht stemhokje per 5 stemlokalen.

Die stemhokjes situeren zich in of in de onmiddellijke nabijheid van de stemlokalen. De stemhokjes die zich niet op de gelijkvloerse verdieping bevinden, zijn bereikbaar met een lift.

In de onmiddellijke omgeving van elk speciaal ingericht stemhokje staat een stoel ter beschikking.

Vanaf de ingang van het gebouw is er duidelijke signalisatie met universele pictogrammen aanwezig zodat de personen die het speciaal ingericht stemhokje willen gebruiken, de plaats van dat stemhokje gemakkelijk kunnen vinden.

Het speciaal ingericht stemhokje voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • vóór het stemhokje is in een vrije bewegingsruimte voorzien met een diameter van minstens 150 centimeter
  • in het stemhokje is in een vrije bewegingsruimte voorzien met een diameter van minstens honderdvijftig centimeter
  • het stemhokje bevat een onderrijdbare schrijftafel waarvan het blad zich bevindt op een hoogte van 80 tot maximaal 85 centimeter. De schrijftafel heeft een breedte van een meter en een diepte van minstens 60 centimeter. Onder het schrijfblad is er een vrije hoogte van minimaal 70 tot 75 centimeter.

Bij stemming op papier heeft de ketting waarmee het potlood is vastgehecht, een lengte van minstens 1 meter.

Voorzieningen per gemeente

Onderstaande kaart bevat informatie over toegankelijkheid per gemeente. Klik op een gemeente in het geel en bezoek de bijhorende website voor meer details. Deze kaart wordt nog verder aangevuld.

Extra ondersteuning voor lokale besturen

Inter -Toegankelijk Vlaanderen gaf tijdens het webinar(opent in nieuw venster) advies en inspiratie aan lokale besturen om de komende verkiezingen toegankelijk te maken. Ze hebben ook het Ministerieel Besluit over de normen van de inrichting van de stemlokalen mee vormgegeven. Was je er niet bij maar wil je alsnog aan de slag? Dan vind je de info op de website van Inter:

Heb je nog vragen? Kan je de hulp van Inter gebruiken of wil je nog extra inspanningen doen voor doelgroepen met bijzondere toegankelijkheidsnoden? Klop aan bij Inter op 011 26 50 30 of via info@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie).