Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2024

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2024

Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag, reikt de Vlaamse Regering eretekens uit. Met het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap huldigt de Vlaamse Regering personen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest voor de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, door hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Van links naar rechts: Hans Kluge, Barbara Ceuleers, Jan Van Dosselaer die het ereteken in ontvangst neemt in naam van Swen Vincke, Philippe Vandekerckhove

Hans Kluge

° Roeselare, 29 oktober 1968

Dr. Hans Kluge is sinds 1 februari 2020 regionaal directeur voor Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Samen met de gezondheidsministers van de 53 Europese landen zet hij zich in voor de gezondheid van burgers in de Europese regio.

Kluge werd geboren in Roeselare, studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en vestigde zich als huisarts. Hij was actief bij Artsen Zonder Grenzen in Somalië, Liberia en in het Siberische gevangenissysteem. Daarnaast vervulde hij ook een mandaat als directeur van het departement gezondheidssystemen bij WHO/Europe.

Ongeveer een maand na zijn aantreden tot regionaal directeur sloeg de coronacrisis wereldwijd toe. De plannen voor zijn ambtsperiode moest hij meteen bijsturen, waarbij voorrang werd gegeven aan een snelle en duidelijke respons op de ergste gezondheidscrisis van de afgelopen 100 jaar. Eén van de belangrijkste lessen die hij tijdens deze periode geleerd heeft, is dat je de aanpak van pandemieën niet kan verbeteren zonder het gezondheidsbeleid in zijn geheel te herzien en het mondiaal aan te pakken. Die mondiale visie vertaalt hij echter ook in een lokale buurtgerichte aanpak van zorg en welzijn, waar hij bijzondere aandacht en interesse toont voor de Zorgzame Buurten die in Vlaanderen vorm kregen.

Onder de noemer ‘one health’ pleit hij voor een aanpak waarbij de gezondheid van mens, dier en planeet niet los van mekaar bestaan. Hans Kluge speelt op die manier niet enkel een cruciale rol in de Europese aanpak van gezondheidscrisissen, maar neemt ook belangrijke initiatieven om de wereldwijde gezondheidszorg te verbeteren.

Barbara Ceuleers

° Jette, 1 juni 1983

Barbara Ceuleers is germaniste en journaliste, maar vooral de dochter van haar grote held Jan Ceuleers. Toen deze voormalig journalist en directeur-generaal van de VRT te horen kreeg dat hij aan Alzheimer leed, zei hij aan zijn dochter Barbara: “Als de tijd rijp is, wil ik euthanasie, dochter”.

Hij stierf anderhalf jaar later, in het beginstadium van de ziekte, want euthanasie kan enkel als je nog wilsbekwaam bent.

Maar wat is dat precies, euthanasie? Barbara Ceuleers zocht het uit, van A tot Z, van Alzheimer tot Zelfbeschikking. Ze sprak met experten, ervaringsdeskundigen, artsen en politici. Ze pende het boek ‘Doodgewoon’ neer. Dat boek is het verhaal van haar vader, een pakkende en serene getuigenis. Het boekt breekt het thema open en schuwt de complexe en gevoelige vragen over euthanasie niet. Mag ik zelf beslissen over het einde van mijn leven? En in welke mate mag dat dan? Op die manier is ze een belangrijke stem geworden in het debat. Daar verdient ze deze erkenning voor.

Swen Vincke

° Brugge, 30 mei 1972

Als 12-jarige knaap moest Swen Vincke door ziekte noodgedwongen een lange periode thuisblijven. Hij leerde zichzelf programmeren en stak zijn eerste computerspelletje ineen. Hij richtte in 1996 Larian Studios op na zijn studies informatica en een kort verblijf bij gameontwikkelaar Atari. De eerste jaren gingen moeizaam, pas na 2010 kwam de omslag. Swen besloot zelf zijn games uit te geven en haalde in 2013 bij PMV en het crowdfundplatform Kickstarter 1,5 miljoen euro op. Een jaar later had Larian Studios een eerste wereldkaskraker beet met ‘Divinity: Original Sin’. Het vervolg spel bleek in 2017 een nog groter succes.

In de zomer van 2023 was het opnieuw raak met Baldur’s Gate 3. Deze game viel in de prijzen op de game awards 2023 in Los Angeles en werd bekroond tot game van het jaar 2024 op de Britse Bafta Game awards.

Op dit moment werkt Larian aan twee nieuwe projecten, volgens Swen ‘ons beste werk ooit’. De bescheiden Gentse gamestudio is intussen uitgegroeid tot een multinational met vestigingen in Barcelona, Guildford, Kuala Lumpur, Quebec City, Dublin en sinds kort ook Warschau. Larian Studios heeft meer dan 450 werknemers en een jaarlijkse omzet van 100 miljoen euro. Larian Studios van Swen Vincke is zonder meer dé exponent van de Vlaamse game-industrie en het expertise van game-development aan de Howest.

Philippe Vandekerckhove

° Varsenare, 23 mei 1962

Philippe Vandekerckhove promoveerde in 1987 tot doctor in de genees-, heel- en verloskunde aan de KU Leuven. Hij behaalde vervolgens een doctoraat in de medische wetenschappen en verwierf de specialisatie klinische biologie.

Vandekerckhove trok na een initiële klinische opdracht en bestuursfunctie in UZ Leuven in 2003 naar het Rode Kruis-Vlaanderen waarvan hij sinds 2005 gedelegeerd bestuurder is. Het vrijwilligerswerk, de dienstverlening en de bloedvoorziening van het Rode Kruis-Vlaanderen kenden onder zijn leiderschap een sterke groei, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Een belangrijke realisatie hierbij is de verwetenschappelijking van de organisatie, onder meer in het domein van bloedtransfusie en eerste hulpverlening met talrijke publicaties in internationale tijdschriften.

Deze focus op wetenschap en innovatie leidde tot de oprichting van het Center for Evidence-Based Practice (CEBaP) waarvoor het maatschappelijk werk van het Rode Kruis-Vlaanderen nu wereldwijd erkenning geniet. Vandekerckhove breekt ook een lans voor non-profit organisaties in de maatschappij, onder meer via het Third Pillar Research Center van het Rode Kruis-Vlaanderen.

Het Vlaams Parlement keurde met inbreng van Philippe Vandekerckhove recent een decreet goed op basis waarvan Rode Kruis-Vlaanderen voortaan rechtspersoonlijkheid geniet. Die decretale verankering versterkt de samenwerking tussen Rode Kruis-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, wat belangrijk is tegen de achtergrond van toenemende dreigingen, conflicten en rampen. Op deze manier zal de instelling haar rol als ‘Helper van de Overheid’ nog efficiënter kunnen vervullen.

Ledenboek ‘Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap’

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Overzicht van de jaarlijkse uitreikingen van eretekens

Veelgestelde vragen