Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2022

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2022

Op 11 juli 2022, de Vlaamse feestdag, heeft de Vlaamse Regering eretekens uitgereikt. Met het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Will Tura

° Veurne, 2 augustus 1940

Will Tura, pseudoniem van ridder Arthur Achiel Albert Blanckaert, is een Vlaamse zanger, muzikant en liedjesschrijver. Hij begon zijn professionele carrière in 1957 en beleefde in 1962 zijn doorbraak, waarna hij uitgroeide tot een van de bekendste en succesvolste Vlaamse artiesten aller tijden.

De muziekstijl van Will Tura varieert van kleinkunst en chanson tot vrolijke pop, van jazz tot gospel en van rock-’n-roll en country tot zelfs rap. Het gros van zijn liedjes is door hemzelf gecomponeerd op teksten van Nelly Byl. Tot zijn talloze reeks hits behoren onder meer ‘Eenzaam zonder jou’, ‘Draai 797204’, ‘Arme Joe’, ‘Het kan niet zijn’, ‘Hopeloos’, ‘Mooi, ‘t leven is mooi’, ‘Hoop doet leven’ en ‘Hemelsblauw’. Hij bracht eveneens meer dan honderd albums uit.

Tura schreef ook composities die opgenomen werden door andere artiesten, onder wie Etta Cameron, Ann Christy, Jimmy Frey en Marva. Tevens werd hij door de jaren heen geëerd door collega-artiesten met covers uit zijn hele oeuvre.

Vanwege zijn populariteit en zijn langdurige aanwezigheid in de muziekwereld wordt Tura ook wel ‘de keizer van het Vlaamse lied’ genoemd. Voor zijn gehele carrière kreeg hij verschillende muziekprijzen. In juli 2001 werd Will Tura verheven in de Belgische adelstand met de titel van ridder.

Peter Carmeliet

° Leuven, 8 december 1959

Peter baron Carmeliet is een Vlaams doctor in de geneeskunde en gewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is tevens scientific director binnen het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), waar hij het VIB Vesalius Research Centre leidt binnen het Departement Moleculaire en Cellulaire Geneeskunde. Hij levert baanbrekend werk in de angiogenese, het onderzoek van de groei en de functie van bloedvaten. Zijn onderzoek naar angiogenese in samenwerking met Désiré Collen leverde anti-PLGF op, een middel dat kankertumoren zuurstof en voedsel ontneemt door in te werken op de betrokken bloedvaten.

Peter Carmeliet studeerde af in 1984 als arts aan de KU Leuven en volgde nadien meerdere stages in en kreeg onderzoeksbeurzen aan onder meer de campus van Baltimore van de University of Maryland, Harvard Medical School en het Whitehead Institute van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 1989 promoveerde hij aan de KU Leuven. Hij is auteur of coauteur van honderden gepubliceerde onderzoeksrapporten in de voornaamste wetenschappelijke tijdschriften, met veelvuldige citaties door collega’s.

In 2001 werd hem een Unrestricted Bristol Myers Squibb Grant toegewezen. In 2002 werd hij de laureaat van de Francquiprijs. In 2005 werd hem samen met Désiré Collen de InBev-Baillet Latour Gezondheidsprijs toegekend. In 2010 kreeg hij voor baanbrekend medisch onderzoek de Ernst Jung-Preis für Medizin. Ook in 2010 werd hem door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek een Excellentieprijs toegekend, de prijs Dr. Joseph Maisin voor fundamenteel biomedische wetenschappen. In 2018 werd de Dr. A.H. Heinekenprijs voor geneeskunde aan hem toegekend. In 2015 kreeg hij vergunning van erfelijke adel met de persoonlijke titel van baron.

Op 10 juni 2022 werd hij geïnstalleerd als lid van de American Academy of Arts and Sciences, een erg prestigieuze instelling die enkel leden opneemt die in hun vakgebied wereldfaam genieten en zich inspannen voor het algemeen belang. Amper een 20-tal Belgen deden hem dat al voor.

Michèle George

° Oostende, 2 januari 1974

Michèle George was 8 jaar toen ze met paardrijden begon. Het lot was haar jammer genoeg niet goed gezind, want door een ongeval met haar geliefde paard raakte ze in 2008 verlamd. Toen kwam de twijfel: wilde ze nog wel paardrijden? Met haar West-Vlaamse verbetenheid zette ze door.

En op welke manier. Ze nam drie keer deel aan de Paralympische Zomerspelen: in Londen, Rio de Janeiro en Tokio. Ze haalde vijf gouden en één zilveren medaille in de dressuur. Na haar tweede gouden medaille zei ze: “Ik ben de eerste om te zeggen dat je moet durven dromen en erin moet geloven. Maar zo mooi had ik het zelfs niet durven dromen.”

Ze is al ereburger van Waregem, maar ze verdient en krijgt bij deze ook absoluut erkenning vanuit heel Vlaanderen.

Seppe Nobels

° Bonheiden, 23 augustus 1982

Seppe Nobels is een topchef die groenten een prominente rol geeft in zijn keuken, met respect voor natuurlijke smaken, regionale producten én duurzaamheid. Hij is ook een van de pioniers van de Urban Farming-beweging in Vlaanderen (kweken van groenten en kruiden op daktuinen, wildpluk van (stads)onkruid en stadsimkerij). In 2021 kreeg Seppe Nobels een groene Michelin-ster voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame culinaire filosofie.

Seppe Nobels studeerde aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na zijn studies deed hij werkervaring op bij verschillende restaurants, waaronder Folliez in Mechelen en La Maison du Cygne in Brussel. In 2005 won Seppe Nobels vier van de zes hoofdprijzen op de wedstrijd Beste Juniorkok van België.

In 2010 start Seppe Nobels met het restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Het restaurant krijgt een eigen stadslandbouwproject op het dak met meer dan 100 verschillende kruiden en enkele onbekende groentesoorten. De overige groenten worden duurzaam geteeld aan de stadsrand. Sinds 2010 is Seppe Nobels lid van de brigade van Jong Keukengeweld/Flanders Kitchen Rebels, een initiatief van Toerisme Vlaanderen om Vlaamse gastronomie wereldwijd te promoten. Hij is ook lid van de NorthSeaChefs, de organisatie die mensen aanspoort om op een verantwoorde manier om te gaan met de Belgische visvangst.

In 2021 opent Seppe Nobels samen met Chris Bryssinckx en de stad Antwerpen een nieuw restaurant in de Antwerpse haven. In restaurant Instroom serveert hij samen met anderstalige nieuwkomers een fusion kitchen 2.0 met een unieke basis. Want Seppes nieuwe souschefs hebben twee zaken gemeen: ze kunnen allen goed koken én ze zijn allemaal hun thuisland ontvlucht, op zoek naar een betere toekomst. Seppe en zijn multiculturele en multiculinaire brigade koken in Instroom nu de gerechten die ze als kind of tiener leerden koken, die hun ouders en grootouders nog altijd maken, en die ze na hun vlucht misschien nooit meer in eigen land zullen kunnen proeven. Tegelijkertijd biedt het voor de nieuwkomers een unieke kans voor integratie in onze samenleving en doen ze waardevolle werkervaring op.

Ledenboek ‘Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap’

De Vlaamse Regering kent jaarlijks en tegen uiterlijk 30 juni de eretekens toe. Alle leden van de Vlaamse Regering kunnen één of meer personen voordragen. De eretekens worden uitgereikt tijdens een officiële plechtigheid op 11 juli, de Vlaamse feestdag. De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.

Overzicht van de jaarlijkse uitreikingen van eretekens

Veelgestelde vragen