Gedaan met laden. U bevindt zich op: Phishing "aanslagbiljet onroerende voorheffing" in naam van de Vlaamse Belastingdienst Vlaamse Belastingdienst

Phishing "aanslagbiljet onroerende voorheffing" in naam van de Vlaamse Belastingdienst

Nieuwsbericht
7 augustus 2024

Er circuleren valse mails in naam van de Vlaamse Belastingdienst waarbij burgers naar een valse site geleid worden, zogezegd om hun aanslagbiljet onroerende voorheffing 2024 te raadplegen. Het is verstandig om bij twijfel niet op de link in de mail te klikken, maar om zelf naar mijnburgerprofiel.be of eBox te gaan. Hieronder zetten we nog eens een voorbeeld van een phishingmail en de belangrijkste tips op een rijtje om phishing te slim af te zijn.

voorbeeld van ene phishingmail met opmerkingen waaraan je kan herkennen dat die vals is
voorbeeld phishingmail met verdachte elementen
  1. Schrijffouten en verdacht e-mailadres

Is het mailadres van de afzender verdacht? Of staan er (veel) schrijffouten in de mail? Dan zou er meteen een belletje moeten rinkelen.

  1. Klik nooit op links

Klik bij een verdachte mail nooit op links. Zoek in plaats daarvan de site van de afzender op om zeker in een beveiligde omgeving te surfen. Duw zoals op de voorbeeldfoto dus niet op de knop ‘Naar het document’. Zoek in plaats daarvan de pagina van eBox zelf op in jouw browser. Als je effectief een nieuw bericht via eBox hebt ontvangen, kan je het ook op die manier lezen.

Als je met de muis over een link beweegt zonder er op te klikken, zie je links onderaan je scherm trouwens de website waar die link je naar toe zou leiden. Een link naar een website met een hoop willekeurige tekens is al zeker verdacht!

  1. Persoonlijke aanspreking

Berichten met algemene en vage aanspreektitels zijn verdacht. ‘Beste’, zoals in het voorbeeld, is een vreemde aanspreking voor een overheidsdienst die uw naam en voornaam kent.

  1. Phishing via MijnBurgerprofiel of eBox

Wanneer je via MijnBurgerprofiel of eBox een mail ontvangt, staat in het onderwerp meestal alleen dat er een nieuw bericht in uw eBox staat of ‘Herinnering: ongelezen bericht in uw eBox’.

  1. Denk logisch na

Als je twijfelt over de echtheid van een mail, neem je best contact op met een officieel mailadres of telefoonnummer van de organisatie die de mail verzonden zou hebben.

Voor meer tips en info kan je terecht op de pagina over het herkennen van phishing.