Hoeveel uren Vlaams opleidingsverlof mag een werknemer opnemen?
Als u voldoet aan alle overige voorwaarden, kunt u als werknemer per schooljaar maximaal 125 uren Vlaams opleidingsverlof (VOV) opnemen. Uw persoonlijke maximum en het concrete aantal uren opleidingsverlof per schooljaar worden bepaald door uw tewerkstellingspercentage en door het type opleiding dat u volgt of het examen dat u aflegt.
Persoonlijk maximum
U kunt tot maximaal 125 uren opleidingsverlof per schooljaar opnemen. Alleen in het geval van ‘gemeenschappelijk initiatiefrecht’ (zie hieronder) kan dat meer zijn.
U kunt uw persoonlijke maximum per schooljaar zelf berekenen op basis van uw tewerkstellingspercentage van maart van het voorgaande schooljaar. In schooljaar 22-23 en voorgaande schooljaren, was de referentiemaand voor het berekenen van het persoonlijk maximum ‘september’.
Uw persoonlijke maximum is gelijk aan uw tewerkstellingspercentage in de maand maart, vermenigvuldigd met 125.
Uw persoonlijke maximum wordt bepaald door het tewerkstellingspercentage van de maand waarin de startdatum van uw van dat schooljaar valt.
U werkt in die maand 50% of meer: uw persoonlijke maximum is gelijk aan uw tewerkstellingspercentage van die maand, vermenigvuldigd met 125.
U werkt in die maand minder dan 50%: u hebt dit schooljaar geen recht op opleidingsverlof.
In de schooljaren 2021-2022 (BvR 18/6/2021(PDF bestand opent in nieuw venster)), 2022-2023 (BvR 9/9/2022(opent in nieuw venster)), 2023-2024 (BvR 26/5/2023(opent in nieuw venster)) en ook in 2024-2025 (BvR 21/6/2024(PDF bestand opent in nieuw venster)) is het gemeenschappelijk initiatiefrecht van toepassing. Dat houdt in dat een werknemer zijn recht op opleidingsverlof verdubbelt als hij minstens twee verschillende opleidingen (opleidingen met een verschillend ODB-nummer) volgt, waarvan:
- minstens één opleiding op voorstel van de werknemer
- en minstens één opleiding op voorstel van de werkgever.
Bij een dubbel persoonlijk maximum kan hij:
- maximaal 125 uren gebruiken voor de opleiding op voorstel van de werkgever
- én maximaal 125 uren gebruiken voor de opleiding op voorstel van de werknemer.
Als de werkgever een terugbetalingsaanvraag indient in het WSE-loket, zal hij altijd moeten aanduiden wie het initiatief voor de opleiding neemt: de werknemer of de werkgever.
Als het initiatief van de werkgever komt, moet de werknemer op de hoogte zijn dat voor de opleiding opleidingsverlof wordt aangevraagd. Hij bezorgt de werknemer een inschrijvingsattest of een ander document waaruit blijkt wat de inhoud van de opleiding blijkt, door welke opleidingsinstelling ze wordt gegeven en wat de duur is.
Sinds schooljaar 2022-2023 krijgt elke werknemer de goedkeuring ook via een bericht of een brief vanuit Mijn Burgerprofiel. Zo wordt hij altijd op de hoogte gebracht dat zijn werkgever opleidingsverlof aanvraagt.
Opleidingsverlof kan alleen aangevraagd worden als de werknemer daar geen bezwaar tegen heeft. Als de werknemer niet akkoord gaat, wordt de aanvraag stopgezet en is er geen terugbetaling.
Voorbeelden van de berekening van het persoonlijk maximum
- Tewerkstellingspercentage in maart 2023: 100%.
- Dat betekent een recht op 125 (100% maal 125) uren opleidingsverlof voor schooljaar 2023-2024.
- Ook als het tewerkstellingspercentage in de loop van het schooljaar zou wijzigen naar bijv. 80%, blijft het recht gedurende het hele schooljaar maximaal 125 uren bedragen.
- Tewerkstellingspercentage in maart 2023: 80%.
- Dat betekent een recht op 100 uren opleidingsverlof (0,80 x 125) voor schooljaar 2023-2024.
- Ook als het tewerkstellingspercentage in de loop van het schooljaar zou wijzigen naar bijv. 100%, blijft het recht gedurende het hele schooljaar maximaal 100 uren bedragen.
In dit geval kijken we naar de maand waarin de eerste opleiding start.
- Tewerkstellingspercentage in maart 2023: 40%
- Opleiding start in september 2023.
- Tewerkstellingspercentage in september 2023: 80%.
- Dat betekent een recht op 100 uren opleidingsverlof (0,80 x 125) voor schooljaar 2023-2024.
Een werknemer werkt in maart 2023 80%. Zijn persoonlijke maximum voor schooljaar 2023-2024 bedraagt maximaal 100 uren opleidingsverlof (0,80 x 125).
In het volgende geval kan de werknemer gebruikmaken van een verdubbeling van zijn persoonlijk maximum (200 uur) op basis van het gemeenschappelijk initiatiefrecht:
- De werknemer volgt op eigen initiatief een bacheloropleiding van 60 studiepunten. Hij kan daarvoor maximaal 100 uren VOV opnemen van zijn persoonlijk maximum voor opleidingen die hij zelf kiest.
- Zijn werkgever stelt de opleiding ‘Engels op de werkvloer’ van 38 uren voor. Daarvoor kan hij maximaal 38 uren VOV opnemen van zijn persoonlijke maximum voor opleidingen die zijn werkgever voorstelt.
Van dat recht heeft hij dan nog 62 uren VOV over. Hij mag die 62 uren later nog opnemen voor een opleiding die zijn werkgever voorstelt, maar niet voor de bachelor die hij op eigen initiatief volgt.
Concreet aantal uren VOV
De opleiding die u volgt, bepaalt hoeveel uren opleidingsverlof u in uw concrete geval mag opnemen. Maar u kunt nooit méér uren opnemen dan uw persoonlijke maximum.
Kijk bij het type opleiding dat u volgt hoe het concrete aantal VOV-uren waar u recht op hebt, berekend wordt.
Hoe herken ik de opleiding?
Het gaat om een opleiding met ODB-Y….
Controleer in de opleidingsdatabank of er bij de gewenste opleiding een ‘beperkende voorwaarde i.v.m. het opleidingsniveau’ vermeld wordt voor Vlaams opleidingsverlof. Als dat zo is, kan u de opleiding niet volgen met VOV als u al een diploma van hetzelfde niveau hebt behaald.
Hoe volg ik de opleiding nauwgezet?
Deelname aan de eindbeoordeling is verplicht om opleidingsverlof te kunnen opnemen. Als u niet deelneemt, hebt u geen recht op VOV en is er geen terugbetaling aan uw werkgever.
Voor deze opleidingen wordt er geen rekening gehouden met de aanwezigheden in de les. Het aantal uren opleidingsverlof wordt dus niet berekend op basis van het aantal aanwezige lesuren, maar op basis van deelname aan de eindbeoordeling.
Hoeveel uren VOV krijg ik voor deze opleiding?
Bij deelname aan de eindbeoordeling hebt u recht op het aantal uren waarvoor u ingeschreven was (zoals vermeld op het inschrijvingsattest, beperkt tot het aantal geregistreerde uren in de opleidingsdatabank en uw persoonlijk maximum).
Voorbeeld: u was ingeschreven voor 120 uren en nam deel aan de eindbeoordeling. U hebt een persoonlijk maximum van 125 uur. U hebt in dit geval recht op 120 uren opleidingsverlof.
Hoe herken ik de opleiding?
Het kan gaan om een graduaat, een bacheloropleiding of een masteropleiding. De graduaten, bachelors en masters van het Vlaams hoger onderwijs, hebben een dat begint met ODB-X….
Controleer in de opleidingsdatabank of er bij de gewenste opleiding een ‘beperkende voorwaarde i.v.m. het opleidingsniveau’ vermeld wordt voor Vlaams opleidingsverlof. Als dat zo is, kan u deze opleiding niet volgen met VOV als u al een diploma hebt van dat opleidingsniveau.
Het kan gaan om een postgraduaat. Deze hebben een registratienummer dat begint met ODB-1…
Voor een postgraduaat zijn geen beperkende voorwaarden i.v.m. diploma voor VOV.
Hoe volg ik de opleiding nauwgezet?
Deelname aan de eindbeoordeling is verplicht om recht te hebben op Vlaams opleidingsverlof. Als u niet deelneemt, hebt u geen recht op VOV en is er geen terugbetaling aan uw werkgever.
Voor deze opleidingen wordt er geen rekening gehouden met aanwezigheid in de les. Het aantal uren opleidingsverlof wordt alleen berekend op basis van het aantal afgelegde studiepunten.
Hoeveel uren VOV krijg ik voor deze opleiding?
U hebt recht op 4 uren opleidingsverlof per studiepunt waarvoor u deelnam aan de eindbeoordeling (examen, stage, eindwerk…), beperkt tot uw persoonlijk maximum.
Voorbeeld: U neemt deel aan de eindbeoordeling voor een module van 8 studiepunten. U hebt recht op maximaal 32 uren (8 maal 4 uren) opleidingsverlof, tot uw persoonlijk maximum bereikt is.
Hoe herken ik de opleiding?
Het gaat om een opleiding met ODB-Z…
Hoe volg ik de opleiding nauwgezet?
Voor opleidingen die gestart zijn voor 1 september 2024 moet u verplicht aanwezig zijn in de les én deelnemen aan de eindbeoordeling zijn om recht te hebben op opleidingsverlof.
Voor opleidingen die gestart zijn vanaf 1 september 2024 geldt enkel verplichte deelname aan de eindbeoordeling om recht te hebben op opleidingsverlof
Hoeveel uren VOV krijg ik voor deze opleiding?
- Voor 1 september 2024: Als u deelneemt aan de eindbeoordeling, hebt u recht op opleidingsverlof voor het aantal uren dat u daadwerkelijk in de les aanwezig was. Zonder deelname aan de eindbeoordeling vervalt uw recht op opleidingsverlof en is er geen terugbetaling aan uw werkgever.
- Na 1 september 2024: Bij deelname aan de eindbeoordeling hebt u recht op opleidingsverlof voor het totale aantal uren van de opleiding. Zonder deelname aan de eindbeoordeling vervalt uw recht op opleidingsverlof en is er geen terugbetaling aan uw werkgever.
Voorbeeld voor 1 september 2024: u nam deel aan de eindbeoordeling voor een module van 60 uur en voor die module was u 40 uren aanwezig in de les. U hebt daardoor recht op maximaal 40 uren VOV.
Voorbeeld na 1 september 2024: u nam deel aan de eindbeoordeling voor een module van 60 uur. U hebt daardoor recht op maximaal 60 uren VOV,.
Hoe herken ik de opleiding?
Het gaat om een andere dan de hierboven vermelde opleiding bij een vakbond, VDAB of privé opleidingsverstrekker.
Een vakbondsopleiding heeft een dat begint ODB-U, ODB-V of ODB-W.
Alle andere opleidingen hebben een nummer dat begint met ODB-0... of ODB-1...
Hoe volg ik de opleiding nauwgezet?
- Opleiding in uren met of zonder eindbeoordeling
- Aanwezigheid in de les is voor deze opleidingen altijd verplicht.
- Als de opleiding een eindbeoordeling voorziet, bent u verplicht om daaraan deel te nemen. U kunt dat nakijken bij de gewenste opleiding in de opleidingsdatabank (‘Eindbeoordeling voorzien: ja’).
- Opleiding blended leren
Dit is een opleiding met een weloverwogen combinatie van contactleren en online leren/zelfstudie.- Er is recht op het aantal ingeschreven uren als u het volledige traject aflegt.
Hoeveel uren VOV krijg ik voor deze opleiding?
- Bij een opleiding zonder eindbeoordeling hebt u recht op het aantal uren dat u aanwezig was in de les, tot uw persoonlijk maximum is bereikt.
- Bij een opleiding met eindbeoordeling hebt u alleen recht op het aantal uren dat u aanwezig was in de les (tot uw persoonlijk maximum is bereikt) als u deelneemt aan de eindbeoordeling. Als u niet deelneemt, hebt u geen recht op VOV en is er geen terugbetaling aan uw werkgever.
Hoe herken ik de opleiding?
Examens bij de Examencommissie hebben ODB-1001623.
Hoeveel uren VOV krijg ik voor deze opleiding?
Per afgelegd examen is er recht op 8 uren opleidingsverlof, beperkt tot uw persoonlijk maximum.
Hoe herken ik een EVC-traject?
Elk traject heeft een apart . Zoek in de opleidingsdatabank met de zoekterm ‘EVC’.
Hoeveel uren VOV krijg ik per traject?
Per afgelegd traject is er recht op 16 uren opleidingsverlof, beperkt tot uw persoonlijk maximum.
Wilt u snel weten of u in aanmerking komt voor Vlaams opleidingsverlof (VOV)? Ontdek het door enkele vragen te beantwoorden in de simulator Vlaams opleidingsverlof. Hou er rekening mee dat de simulator geen definitieve beslissing geeft: de uitkomst is louter een indicatie van uw mogelijke recht op Vlaams opleidingsverlof op basis van de gegevens die u invulde.
Veelgestelde vragen
Als een opleiding over twee schooljaren loopt, mag het concreet aantal uren opleidingsverlof waarop de opleiding recht geeft, gespreid worden over twee schooljaren.
De werkgever dient één aanvraag in voor het hele periode. Er wordt alleen een goedkeuring verstuurd voor het eerste schooljaar. Alleen als in maart voorafgaand aan het 2e schooljaar minder dan 50% tewerkstelling is, kan geen VOV meer opgenomen worden in het 2e schooljaar.
Voorbeeld
- Een werknemer volgt een opleiding die recht geeft op 200 uren VOV. De opleiding loopt over 2 schooljaren, bijvoorbeeld van 2 januari 2024 (schooljaar 2023-2024) tot en met 23 december 2024 (schooljaar 2024-2025).
- De werknemer werkt:
- in maart voorafgaand aan het schooljaar 2023-2024 voltijds: hij heeft recht op 125 (125x100%) uren opleidingsverlof in sj 23-24.
- in maart voorafgaand aan het schooljaar 2024-2025 80%: hij heeft recht op 100 (125x80%) uren opleidingsverlof in sj 24-25.
- Hij neemt 100 uren VOV op in schooljaar 2023-2024. Dat aantal wordt afgetrokken van het maximumrecht van schooljaar 2023-2024:
125 - 100 = 25 uren. In schooljaar 2023-2024 blijven er dan 25 uren VOV over voor een andere opleiding. - Hij neemt 100 uren op in schooljaar 2024-2025. Dat aantal wordt afgetrokken van het maximumrecht van schooljaar 2024-2025 100 - 100 = 0 uren. In schooljaar 2024-2025 blijven er dan 0 uren VOV over voor een andere opleiding.
Een postgraduaat is geen graduaat. Een postgraduaat is een opleiding die ingericht wordt door hogescholen en universiteiten van minstens 20 studiepunten. De opleiding volgt op een bachelor- of masteropleiding en geeft recht op een postgraduaatsgetuigschrift.
Als een postgraduaat in de opleidingsdatabank geregistreerd is met studiepunten, telt u 4 uren opleidingsverlof per ingeschreven studiepunt.
Bij opleidingen die per schooljaar georganiseerd worden, vinden de lessen gewoonlijk plaats vanaf september tot en met juni. Daarna vinden er mogelijk nog examens plaats.
- VOV-uren kunnen gebruikt worden om de les te volgen, te studeren, taken voor te bereiden, stage te doen, enz.
- Als u recht hebt op opleidingsverlof, kunt u uw uren opnemen vanaf één dag voordat u start met de opleiding tot en met twee dagen na uw laatste lesdag of examendag.
- Alleen wie exact 50% tewerkgesteld is met een vast uurrooster, moet rekening houden met een bijkomende voorwaarde: in dat geval mag u enkel opleidingsverlof opnemen tijdens werkuren die samenvallen met de lestijd.
- Opleidingsverlof moet ingepland worden in overleg tussen werkgever en werknemer volgens de regels van de planning.
Als u zich pas na de start van de opleiding inschrijft, en dus de eerste lessen niet hebt kunnen volgen, kan dat een invloed hebben op het aantal uren opleidingsverlof waarop u recht hebt:
Opleidingen gebaseerd op lesuren
Bij deze opleidingen is er voor het recht op op opleidingsverlof regelmatige aanwezigheid vereist. U hebt recht op één uur VOV per aanwezig lesuur, totdat uw persoonlijke maximum voor dat schooljaar is bereikt.
Voor deze opleidingen kan er dus geen opleidingsverlof opgenomen worden voor de lesuren die u gemist hebt omdat u pas na de start van de opleiding was ingeschreven.
Opleidingen gebaseerd op lestijden bij centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s)
Per ingeschreven lesuur (aantal lesuren, zoals vermeld op het inschrijvingsattest) is er recht op één uur VOV, op voorwaarde dat u aan de eindbeoordeling deelneemt, en totdat uw persoonlijke maximum per schooljaar is bereikt. Voor het aantal uren VOV waarop u recht hebt, maakt het geen verschil als u later start met de opleiding.
Opleidingen gebaseerd op studiepunten bij het Vlaams hoger onderwijs
Per afgelegd studiepunt is er recht op vier uren VOV, totdat uw persoonlijke maximum voor dat schooljaar is bereikt (zes uur per studiepunt voor graduaten).
Voor deze opleidingen heeft een laattijdige inschrijving geen invloed op het concreet aantal uren VOV waarop deze opleiding recht geeft. Dat aantal wordt berekend op basis van het aantal studiepunten waarvoor u examens aflegt.
Welke startdatum geeft uw werkgever in de terugbetalingsaanvraag in?
Een laattijdige inschrijving kan wel een verschil maken voor de berekening van uw persoonlijk maximum voor dat schooljaar. Dit wordt berekend op basis van het tewerkstellingspercentage van maart, voorafgaand aan het schooljaar. Als dat minder is dan 50%, dan wordt gekeken naar de maand waarin de eerste opleiding start. Bij een laattijdige inschrijving is de ‘inschrijvingsdatum’ de startdatum van de opleiding. Die inschrijvingsdatum moet vermeld staan op uw inschrijvingsattest en moet de werkgever ingeven als startdatum van de opleiding in de terugbetalingsaanvraag.
De werknemer mag de opleiding opnieuw volgen (‘bissen’) met recht op opleidingsverlof, op voorwaarde dat hij niet geslaagd was in het vorige schooljaar. Een derde keer de opleiding volgen (‘trissen’), mag sowieso niet. Tenzij men een vorm van overmacht kan aantonen.
Een uitzondering hierop is de open opleidingen van de CVO’s (bijvoorbeeld ‘open Nederlands’ en ‘open ICT’).
Om recht te hebben op Vlaams opleidingsverlof, moet de werknemer binnen een periode van 365 dagen voor minstens 32 uur opleiding ingeschreven zijn. Dat mogen ook kleine modules bij verschillende opleidingsverstrekkers zijn (verlengd voor schooljaar 2023-2024).
Als de werknemer weliswaar ingeschreven is voor 32 uur of meer, maar effectief minder dan 32 uur in de les aanwezig is, dan worden alleen de aanwezige lesuren terugbetaald. Dat kan dus minder dan 32 uur zijn.
Weekendwerkers hebben onder de gebruikelijke voorwaarden recht op VOV.
Wie voltijds in het weekend tewerkgesteld is heeft dus ook recht op VOV op basis van een tewerkstelling van 100% en kan tot 125 uren VOV opnemen.