Gedaan met laden. U bevindt zich op: SDG’s begrijpen

SDG’s begrijpen

Wie de Sustainable Development Goals (SDG’s) mee wil realiseren, moet eerst de basisprincipes ervan kennen. Deze pagina zet u op weg.

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals zijn de doelstellingen die voortvloeien uit de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling: een akkoord binnen de Verenigde Naties, dat werd ondertekend door 193 landen.

Het uiteindelijke doel is om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Het plan omvat 17 doelstellingen rond armoedebestrijding, onderwijs, gelijkheid, duurzame productie en consumptie, klimaat, en andere maatschappelijke thema’s.

SDG’s in overheidsinstanties

De SDG’s zijn op 2 manieren relevant voor overheidsinstanties:

  1. als kompas voor het beleid
  2. als kader voor de eigen werking van de organisatie.

Het is dus belangrijk dat programma’s, acties en beleidsinitiatieven aansluiten aan de SDG’s. Daarnaast kunnen die SDG’s de missie en visie van overheidsinstellingen versterken.

Als eerste stap legt u de link tussen de SDG’s en de impact ervan op uw beleidsdomein en uw organisatie. Daarna probeert u te achterhalen welke bijdragen uw organisatie kan leveren om die ontwikkelingsdoelen te behalen.

Tip: zoek soortgelijke organisaties die SDG’s integreren in hun activiteiten en bekijk welke goede praktijken u ook in uw organisatie kunt toepassen.