Gedaan met laden. U bevindt zich op: SV-seminarie ‘Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten’ Statistiek Vlaanderen

SV-seminarie ‘Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten’

Op het online seminarie van dinsdag 11 mei 2021 worden de resultaten van de nieuwste Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen voorgesteld. Deze vooruitzichten maken een inschatting van de evolutie tot 2040 van de bevolking en van de huishoudens in de 300 steden en gemeenten van het Vlaamse Gewest. Naast leeftijd en geslacht verschaffen ze ook inzichten in de huishoudpositie van de bevolking. Naast grootte wordt ook een inschatting gemaakt naar de samenstelling van de huishoudens.

Bij het berekenen van de bevolkings- en huishoudensvooruitzichten wordt rekening gehouden met waargenomen lokale evoluties inzake geboorten, overlijdens en verhuisbewegingen. Daarnaast worden ook veranderingen in huishoudpositie in rekening gebracht, zoals onder meer het verlaten van het ouderlijk huis en het gaan samenwonen met een partner.

De vooruitzichten leveren geen exacte voorspellingen op, maar bieden wel een beredeneerde inschatting van de gemeentelijke demografische ontwikkelingen.

Praktisch

Wanneer? Dinsdag 11 mei 2021 van 10 u. tot 12.30 u.

Waar? Dit seminarie zal online plaatsvinden.

Programma

  • Inleiding Roeland Beerten (Hoofdstatisticus Vlaamse overheid)
  • Ingrid Schockaert (Vlaamse Statistische Autoriteit) - Download de presentatie (Pdf - 1,8 MB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    • In een eerste deel wordt de methode van de bevolkings- en huishoudensvooruitzichten voorgesteld. In een tweede deel worden de bevolkingsvooruitzichten weergegeven: omvang en groei van de bevolking, de 67-plussers, alleenwonenden en samenwonenden met partner.
  • Jan Pickery (Vlaamse Statistische Autoriteit) - Download de presentatie (Pdf - 500 kB)(PDF bestand opent in nieuw venster)
    • Deze presentatie stelt de huishoudensvooruitzichten voor: aantal en groei van de huishoudens en huishoudens met kinderen. Aan het eind van de presentatie wordt de website voorgesteld.