Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Investeringen Vlaamse overheid Investeringen Vlaamse overheid

Metadata: Investeringen Vlaamse overheid

Bron

Departement Financiën en Begroting (DFB), Instituut voor Nationale Rekeningen (INR), Nationale Bank van België (NBB)

Definities

Bij discussies over investeringen op Vlaams niveau werd in het verleden door verschillende actoren een verschillende invulling gegeven aan dit begrip. In overleg met het Vlaams Parlement heeft het Departement Financiën en Begroting een voorstellingswijze uitgewerkt die vertrekt van de indeling die wordt gehanteerd in de overheidsrekeningen volgens het ESR-stelsel. ESR is de Europese standaard voor nationale en regionale rekeningen en is daardoor Europees vergelijkbaar. ESR wordt gebruikt door de lidstaten van de Europese Unie en werd geactualiseerd in 2014 (ESR 2010).

Concept ‘investeringsinspanningen’

Voor de opvolging van de investeringsinspanningen die de Vlaamse overheid doet, worden niet enkel de investeringen in strikte zin opgevolgd, maar ook de subsidies of bijdragen aan anderen, met het oog op investeringen die door hen gebeuren (investeringsbijdragen).

De investeringsinspanningen van de Vlaamse overheid omvatten:

  • investeringen in vaste activa:
  • bruto investeringen in vaste materiële en immateriële activa
  • andere netto-aankopen van niet-financiële activa (vooral gronden)
  • investeringsbijdragen of -subsidies aan derden: kapitaaloverdrachten ter ondersteuning van investeringen door derden (alle instanties buiten de Vlaamse overheid).

De bedragen hebben betrekking op de gerealiseerde transacties, niet op de geraamde cijfers uit de begroting en haar herzieningen.
De gegevens over de investeringen in vast materieel en immaterieel actief zijn altijd een saldo van ontvangsten en uitgaven. Voor de investeringsbijdragen of -subsidies gaat het alleen om de uitgaven.
Ten slotte gaat het om bruto bedragen, dat wil zeggen zonder aftrek van afschrijvingen.

Het gaat om bedragen in lopende prijzen. Dat zijn prijzen van het betrokken jaar, niet gecorrigeerd voor de inflatie.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Het Departement Financiën en Begroting (DFB), het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank van België (NBB) bieden betrouwbare gegevens over de financiële verrichtingen van de Vlaamse overheden.

Naar de statistiek