Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Studiebewijzen: diploma's hoger onderwijs Studiebewijzen: diploma’s hoger onderwijs

Metadata: Studiebewijzen: diploma's hoger onderwijs

Bron

Statistisch Jaarboek van het Vlaams Onderwijs, Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming

Definities

Diploma’s hoger onderwijs: het betreft diploma’s behaald via diplomacontracten en examencontracten.

Hoger beroepsonderwijs: graduaatsopleidingen van het hoger beroepsonderwijs bereiden voor op het uitoefenen van een beroep, maar je kan er ook mee doorstromen naar een bacheloropleiding. Qua niveau situeren deze opleidingen zich tussen dat van het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen. Het niveau is minder theoretisch dan een bacheloropleiding. Werkplekleren vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Graduaatsopleidingen hebben een studieomvang van 90 of 120 studiepunten. Vanaf 2019-2020 kan je deze opleidingen volgen aan de Vlaamse hogescholen. Er is hierop 1 uitzondering, namelijk de HBO5-opleiding verpleegkunde (HBO5) volg je in een school voor secundair onderwijs.

Professioneel gerichte bacheloropleiding (PBA): deze opleiding is in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk. Je leert er de algemene en specifieke kennis en competenties die je nodig hebt om een beroep uit te oefenen. Na deze opleiding kan je direct aan de slag op de arbeidsmarkt. De studieomvang bedraagt ten minste 180 studiepunten.

Academisch gerichte bacheloropleiding (ABA): deze opleiding legt de nadruk op een brede, academische vorming of een vorming in de kunsten. Het is een theoretische opleiding, gericht op wetenschappelijk onderzoek. Je kan doorstromen naar een masteropleiding of naar de arbeidsmarkt.

Masteropleiding: masteropleidingen leggen de nadruk op gevorderde wetenschappelijke of artistieke kennis en competenties die je nodig hebt voor de zelfstandige beoefening van wetenschap of kunst, of voor de uitoefening van een beroep. Een masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef. Een masteropleiding bedraagt ten minste 60 studiepunten. Dit noemen we ook de domeinmasters.

Sinds 2019-2020 zijn er ook nieuwe educatieve masteropleidingen die een opleiding tot leraar combineren met een inhoudelijke masteropleiding in een domein. Het zijn masteropleidingen van 90 of 120 studiepunten, waarvan 60 studiepunten aan leraarschap besteed worden.

Masteropleidingen sluiten aan bij een (academische) bacheloropleiding of volgen op een andere masteropleiding (master-na-master). Masteropleidingen kunnen ook toegankelijk zijn voor professioneel gerichte bachelors na het succesvol afronden van een schakelprogramma.

Bachelor-na-bachelor opleiding (BANABA): na een bacheloropleiding kan je een bachelor-na-bacheloropleiding volgen. Die opleidingen zorgen voor een verbreding of specialisatie van je bacheloropleiding.

Master-na-master opleiding (MANAMA): een master-na-master opleiding volgt op een andere masteropleiding. Die opleidingen zorgen ervoor dat je je vergaarde kennis en competenties binnen een bepaald studiegebied verder kan uitbouwen.

Doctoraat: het doctoraat is de hoogste graad die je aan een universiteit kan behalen. De titel die hieraan verbonden is heet doctor. Je moet baanbrekend wetenschappelijk onderzoek verrichten en je doctoraatsproefschrift publiek presenteren en verdedigen. In deze fiche tellen we het aantal diploma’s in de ‘academische graad van doctor’. Dit kan voorafgegaan worden door een inschrijving in een doctoraatsopleiding.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Sinds 2019-2020 worden de graduaatsopleidingen van het hoger beroepsonderwijs aangeboden aan de hogescholen. Voordien werd het hoger beroepsonderwijs ingericht door de centra voor volwassenenonderwijs. Naast de nieuwe graduaatsopleidingen bieden de hogescholen ook nog tijdelijk de HBO5-opleidingen in afbouw aan voor studenten die deze opleiding al eerder gestart waren aan een centrum voor volwassenenonderwijs.