Leerlingen in onthaalklas anderstalige nieuwkomers en bso tikken vaakst aan
Leerlingen in de onthaalklas anderstalige nieuwkomers en in het beroepssecundair onderwijs (bso) tikken in het voltijds gewoon secundair onderwijs het vaakst aan op de leerlingenkenmerken. In de onthaalklas ligt het percentage dat een schooltoeslag ontvangt wel relatief laag.
In de onthaalklas ligt het aandeel leerlingen met een laagopgeleide moeder 5,2 keer hoger dan in het aso en ligt het aandeel leerlingen dat woont in een buurt met een hoge mate van schoolse vertraging 2,5 keer hoger.
In het bso ligt het aandeel leerlingen met een laagopgeleide moeder bijna 4,2 keer hoger dan in het aso. Het aandeel leerlingen met een schooltoeslag ligt er 2,4 keer hoger dan in het aso. Het aandeel leerlingen met een niet-Nederlandse thuistaal is – buiten de onthaalklas - het hoogst in het bso. Het bedraagt er 29%.
Leerlingen uit Brussels Gewest tikken vaker aan dan leerlingen uit Vlaams Gewest
Leerlingen die wonen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest tikken vaker aan op de leerlingenkenmerken dan leerlingen die wonen in het Vlaamse Gewest. Dat geldt voor alle leerlingenkenmerken en voor alle onderwijsniveaus. Het gaat hier voor beide gewesten enkel om leerlingen ingeschreven in het Nederlandstalige onderwijs.
Bronnen
- Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming:
- Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming: