Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Stedelijk afval Stedelijk afval

Metadata: Stedelijk afval

Bron

Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)

Definities

Stedelijk afval in de kaderrichtlijn afval (2008/98/EG):

  • gemengd afval en gescheiden ingezameld afval van huishoudens, met inbegrip van papier en karton, glas, metaal, plastic, bioafval, hout, textiel, verpakking, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, afgedankte batterijen en accu’s, en grofvuil, met inbegrip van matrassen en meubels;
  • gemengd afval en gescheiden ingezameld afval uit andere bronnen (bedrijven) indien dat afval in aard en samenstelling vergelijkbaar is met afval van huishoudens.

Stedelijk afval omvat niet het afval van productie, landbouw, bosbouw, visserij, septische tanks en het riolerings- en zuiveringsstelsel, met inbegrip van zuiveringsslib, afgedankte voertuigen of bouw- en sloopafval.

Recyclagegraad: het aandeel recyclage en voorbereiding voor hergebruik ten opzichte van de afvalproductie, waarbij een hoeveelheid als gerecycleerd beschouwd wordt bij de input in de recyclagehandeling zoals bepaald in bijlage 1 van uitvoeringsbesluit 2019/1004 van de Europese Commissie.

Finale verwerkingswijze: de uiteindelijke verwerkingswijze na sorteren of andere voorbehandeling van het afval.

Opmerkingen bij de kwaliteit

Bij het opstellen van deze statistieken wordt gebruikt gemaakt van de Europese definities en rekenregels. De internationale datavergelijkbaarheid is dus erg hoog.

In de gewijzigde kaderrichtlijn afval is bepaald dat vanaf 2025 de recyclagegraad voor de doelstellingen 1) nauwkeuriger berekend moet worden bij de input in de recyclagehandeling zoals beschreven in uitvoeringsbesluit 2019/1004, en 2) volgens de uitgebreide definitie van stedelijk afval inclusief gelijkaardig bedrijfsafval. Deze nieuwe rekenmethode mag toegepast worden vanaf het productiejaar 2020 en moet toegepast worden vanaf 2025. Er is dus een overgangsperiode. In de rapportering voor België (en Vlaanderen) wordt het gelijkaardig bedrijfsafval al volledig meegerekend vanaf 2020. Er zijn echter nog maar enkele EU-lidstaten die dat ook al doen. Bij de vergelijking van België met andere EU-landen valt op dat België een zeer hoge productie van stedelijk afval heeft. Dit relatief hoge cijfer is dus enkel en alleen te verklaren doordat België de ruimere definitie van stedelijk afval al gebruikt en de meeste andere landen nog niet.

De methodiek voor het berekenen van de recyclagegraad voor Vlaanderen wordt elk jaar nog verbeterd. Evoluties in de recyclagegraad zijn daardoor voornamelijk te wijten aan aanpassingen van de methode. Voor de grote afvalstromen bijvoorbeeld werd vanaf 2020 de gerecycleerde hoeveelheid al zo goed mogelijk berekend. Voor enkele relatief kleine afvalstromen werd in 2020 verondersteld dat ze niet gerecycleerd werden.

Informatie bij de recyclage van het stedelijk afval per afvalstroom:

  • Bij de productie is voor elke afvalstroom de afvalproductie die selectief ingezameld is opgenomen én de hoeveelheid van die afvalstroom die via het restafval ingezameld is.
  • Metalen omvat ook de metalen die via PMD-zakken ingezameld worden en het metaal in het restafval. De metalen die gerecupereerd worden uit de bodemassen van verbrandingsinstallaties zijn hier opgenomen in de gerecycleerde hoeveelheid.
  • Bio-afval omvat ook de hoeveelheid bio-afval die thuis gecomposteerd wordt door huishoudens.
  • Electro is het afval van elektrische en elektronische apparaten (AEEA). De recyclagegraad die hier berekend is, houdt ook rekening met het AEEA in het restafval en kan iets afwijken van de rapportering aan Europa over de recyclage van AEEA. Hetzelfde geldt voor de batterijen.
  • ‘Gemengd’ bevat het residu van PMD-sortering en de restfracties van het huisvuil en het bedrijfsrestafval die niet tot de andere afvalstromen behoren.

‘Overige’ bevat matrassen, (klein) gevaarlijk afval, machinaal veegvuil, afval van vuilnisbakjes, manueel veegvuil, afval van opruimen van sluikstorten, luiers, geneesmiddelen en dierlijk afval.

Referenties

Naar de statistiek