Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Rode Lijststatus per groep Rode Lijststatus per groep

Metadata: Rode Lijststatus per groep

Bron

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)

Definities

Rode Lijsten: lijsten die aangeven hoe groot de kans is dat een soort zal uitsterven in Vlaanderen. Dat gebeurt op basis van objectieve en internationaal aanvaarde criteria van de ‘International Union for Conservation of Nature’ (IUCN).

Momenteel zijn er gevalideerde Rode Lijsten beschikbaar voor hogere planten, blad-, hauw- en levermossen, dagvlinders, macro-nachtvlinders, houtbewonende bladsprietkevers (o.a. vliegend hert), libellen, lieveheersbeestjes, loopkevers, sprinkhanen en krekels, waterwantsen, zweefvliegen, pissebedden, amfibieën en reptielen, zoetwatervissen, broedvogels en zoogdieren. Voor de berekening van deze indicator worden enkel de recent gevalideerde Rode Lijsten gebruikt. In de figuur zijn de insecten als een groep voorgesteld. Ook voor de paddenstoelen, landslakken, spinnen, mieren, slankpootvliegen en dansvliegen zijn er Rode Lijsten. Maar omdat er onvoldoende en te weinig betrouwbare data beschikbaar zijn, kunnen deze niet gevalideerd worden.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De IUCN gebruikt 5 basiscriteria, gecombineerd met 1 of meerdere subcriteria, om de uitsterfkans van een soort te bepalen en de soort onder te brengen in 1 van de Rode Lijstcategorieën ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’:

  1. een dalende populatietrend in verspreiding of in aantallen
  2. de grootte van het verspreidingsgebied, samen met versnippering, achteruitgang en/of schommelingen
  3. een kleine populatie, samen met versnippering, achteruitgang en/of populatieschommelingen
  4. een zeer kleine populatie of voorkomend op een zeer beperkte oppervlakte
  5. een gemodelleerde inschatting van de kans op uitsterven.

Wanneer een soort getoetst wordt aan meerdere van deze 5 criteria, wordt de soort toegewezen aan de Rode Lijstcategorie die de hoogste bedreiging oplevert.

De berekening van de Rode Lijststatus voor alle soortgroepen samen gebeurt door het optellen van de afzonderlijke beoordelingen per Rode Lijstcategorie.

Referenties

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO): Rode lijststatus groep(opent in nieuw venster)

Naar de statistiek