In 2023 waren in totaal 304,4 miljoen beschikbaar in het Vlaamse Gewest. De door de Mestbank toegekende nutriëntenemissierechten bepalen hoeveel dieren de landbouwers maximaal mogen houden.
In 2023 werden in totaal 47,2 miljoen dieren gehouden. Op basis van de omrekeningswaarden van het Mestdecreet kwam dat overeen met 230,7 miljoen nutriëntenemissierechten. Ongeveer 73,7 miljoen nutriëntenemissierechten werden dus niet benut. Dat komt overeen met 24% van het totaal aantal emissierechten.
De beschikbare hoeveelheid nutriëntenemissierechten en de productie uitgedrukt in nutriëntenemissierechten is tussen 2007 en 2021 toegenomen, voornamelijk als gevolg van de toekenning van extra nutriëntenemissierechten in het kader van bijkomende mestverwerking. Om te voorkomen dat de veestapel verder groeit, is de uitbreidingsmogelijkheid via de nutriëntenemissierechten-mestverwerking niet meer mogelijk sinds 1 januari 2022. Door het Stikstofdecreet wordt in 2024 een annulering van een deel van de ongebruikte nutriëntenemissierechten doorgevoerd, met als bedoeling om op langere termijn de veestapel in het Vlaamse Gewest niet verder te laten toenemen en zo een verhoging van stikstofemissies en van de mestproductie op landbouwbedrijven te vermijden. De productierechten worden zo beter afgestemd op de huidige dieraantallen in het Vlaamse Gewest.