Gedaan met laden. U bevindt zich op: Procedure, verkoopprijs en andere kosten verkoop van verhuurbare sociale huurwoning Vrijwillige verkoop verhuurbare sociale huurwoning

Procedure, verkoopprijs en andere kosten verkoop van verhuurbare sociale huurwoning

Belangrijk: sinds 29 mei 2022 geldt er een moratorium op de verkoop van verhuurbare sociale huurwoningen. Enkel wanneer u al bepaalde stappen hebt gezet in de verkoopprocedure vóór 29 mei 2022, kan deze verkoop nog doorgaan. Meer informatie hierover kan u nalezen onder het puntje ‘Voorwaarden’.

Wanneer u nog kan verkopen, ondanks het moratorium, biedt u de woning eerst aan de zittende huurder aan. De zittende huurder gaat wel of niet op het aanbod in. 

De zittende huurder gaat in op het aanbod

U verkoopt de huurwoning dan tegen een prijs die gelijk is aan de venale waarde. Een commissaris van de Vlaamse Belastingdienst, een notaris of een landmeter-expert bepaalt deze waarde. Belangrijk: het schattingsverslag mag niet ouder zijn dan 1 jaar op datum van 29 mei 2022.

De koper betaalt daarnaast de volgende kosten:

  • alle kosten van de verkoopakte: ereloon, dossierkosten …
  • de verkooprechten (registratierechten) van 1,50% (artikel 2.9.4.2.3, eerste lid Vlaamse Codex Fiscaliteit(opent in nieuw venster))
  • de schattingsvergoeding van maximum 336 euro (geïndexeerd bedrag 2024)
  • de kosten van de afpaling, de opmeting en de administratieve kosten. Het totale bedrag van de afpaling, de opmeting en de administratieve kosten (met inbegrip van de administratieve kosten van 50 euro) blijft beperkt tot maximaal 1.136 euro (geïndexeerd bedrag 2024).

De zittende huurder gaat niet in op het aanbod

Wil de zittende huurder de huurwoning niet kopen, dan moet u hem opnieuw huisvesten volgens boek 6, deel 4 van de Vlaamse Codex Wonen. U verkoopt de woning dan openbaar (via een notaris of een commissaris van de dienst vastgoedtransacties bij Vlabel). Als u dat wilt, kunt u de woning toewijzen aan de hoogste bieder, ook al levert dat niet de venale waarde op.

Wijst u de woning niet toe op de openbare verkoop of staan de kosten van een openbare verkoop niet in verhouding tot de venale waarde? Dan kunt u de woning onderhands verkopen via de procedure van een bieding onder gesloten envelop. U moet hieraan voldoende publiciteit geven. Als u dat wilt, kunt u voor deze procedure een beroep doen op Covast(opent in nieuw venster) of FED-net(opent in nieuw venster).

De verkoopprijs verhoogt u met de volgende kosten (voor zover deze kosten gemaakt zijn):

  • alle kosten van de verkoopakte: ereloon, dossierkosten …
  • de verkooprechten (registratierechten): de koper kan in geen geval genieten van de verlaagde rechten van 1,5%
  • de schattingsvergoeding van maximum 336 euro (geïndexeerd bedrag 2024)
  • de kosten van de afpaling, de opmeting en de administratieve kosten. Het totale bedrag van de afpaling, de opmeting en de administratieve kosten blijft beperkt tot maximaal 1.136 euro (geïndexeerd bedrag 2024)