Toekomstcongres SARC
Om een helder zicht te krijgen op wat er dreigt in de sectoren die ons drijven, maar ook om samen na te denken waar we naartoe willen en hoe we daar kunnen geraken, organiseert de SARC op 13 februari 2023 zijn Toekomstcongres in het Flageygebouw (Heilig Kruisplein,1050 Elsene).
Tijdens deze dag kunt u met ons en anderen uw ideeën over de toekomst binnen onze sectoren Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitwisselen en nadenken waar we naartoe willen en hoe we daar kunnen geraken.
Programma
Het toekomstcongres bestaat uit twee delen:
Voormiddag: Rondetafelgesprekken
De dag begint in besloten kring met twee opeenvolgende sessies van rondetafelgesprekken die vertrekken van vijf brede en participatief gekozen thema's vanuit onze sectorraden (zijnde ruimte, waarde, ecosysteem, inclusie en arbeid). Leden van de SARC en een brede waaier aan experts uit het (onderzoeks)veld gaan hierbij samen in gesprek over deze thema's en denken na over aanbevelingen en oplossingen.
Namiddag: Plenaire sessies rond transversale uitdagingen
In de namiddag zijn alle collega's en geïnteresseerden uit de cultuur-, jeugd-, media- en sportsector welkom om stil te staan bij enkele transversale uitdagingen.
We starten om 13:00 met een lunch en netwerkmoment.
Het inhoudelijke luik begint daarna met een keynote door Gijs de Vries over systeemuitdagingen in onze democratie, transversaliteit en de bijdrage van cultuur. Wilt u alvast meer informatie over deze spreker en zijn boeiende paper 'To make the silos dance', zie dan deze link.
Daarna volgen twee panelsessies die stilstaan bij de transversale thema's duurzaamheid en digitalisering. Bij de sessie rond duurzaamheid nemen VN jongerenvertegenwoordiger Simon Sterck, Pieter Delafortrie van Pulse en hoogleraar Derk Loorbach (Erasmus Universiteit Rotterdam) plaats in het panel. De voorzitter van de Raad voor Cultuur Kristel Baele, onderzoeksjournaliste bij Apache Hind Fraihi, directeur en een van de twee oprichters van Waag technology & society Marleen Stikker, en Maka De Lameillieure van de Hogeschool VIVES/Kulak met een specialisatie in digitale transformatie zijn aanwezig in het panel rond digitalisering.
Ook de voorzitters en ondervoorzitters van de sectorraden van de SARC zullen plaatsnemen op het podium als klankbordgroep.
Vind hier een beknopt overzicht van de biografische informatie van alle panelleden en de leden van de klankbordgroep.
Na het slotwoord door Joachim Pohlmann, kabinetschef Cultuur, sluiten we de dag af met een netwerkdrink.
Plaats en tijd
Datum: Maandag 13 februari 2023: voormiddag vanaf 08.30 - namiddag vanaf 13.00
Adres: Flagey (hoofdingang), Heilig Kruisplein,1050 Elsene
Inschrijven: Via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina kunt u zich nog altijd gratis inschrijven voor het namiddaggedeelte van het Toekomstcongres.
Bereikbaarheid: Vind alle informatie over de bereikbaarheid op de website van Flagey.
Indien u met openbaar vervoer komt heeft u verschillende manieren om uw route uit te stippelen. Flagey ligt op wandelafstand van een treinstation uit het S-netwerk: het treinstation Mouterij. Voor veel reizigers zal een route via treinstations Brussel-Zuid of Brussel-Centraal echter gemakkelijker zijn. In dat geval zal u aanvullend nog een bus of tram moeten nemen van circa 20 á 30 minuten. Tram 81 brengt u van en naar Brussel-Zuid. Bus 38 en 71 brengen u van en naar Brussel-Centraal. Al deze informatie en meer vindt u op de website van Flagey.
Achtergrondinformatie
Vind hier alle achtergrondinformatie over het gelopen proces in aanloop naar het Toekomstcongres en de vijf startnota’s (arbeid, ruimte, inclusie, waarde en ecosysteem) van onafhankelijk journaliste Koba Ryckewaert die in de voorbereiding van het congres zijn gebruikt en besproken door de SARC.
Lees meerMeer info
Heb je vragen over dit Toekomstcongres? Stuur dan een mail naar sarc@vlaanderen.be