Reisdocumenten en reisadvies
Gaat u op reis naar het buitenland? Bereid u dan goed voor, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Of u specifieke reisdocumenten nodig hebt, hangt af van uw bestemming. Het is ook aan te raden om vooraf reisadvies over uw bestemming in te winnen.
Reisdocumenten
Om naar het buitenland te kunnen reizen, hebt u officiële Belgische reis- of identiteitsdocumenten nodig. Controleer tijdig of uw reisdocumenten in orde zijn, zo vermijdt u dat u uw reis noodgedwongen moet uitstellen of annuleren.
- Als u naar het buitenland reist, moet u altijd uw Belgische identiteitskaart (eID) meenemen. Voor sommige landen, bijvoorbeeld voor alle EU-landen, volstaat uw identiteitskaart trouwens als reisdocument.
- Voor andere landen hebt u boven op uw identiteitskaart een paspoort nodig. Het paspoort is een officieel wereldwijd erkend en bruikbaar reisdocument in de vorm van een boekje dat een land aan zijn onderdanen afgeeft. Een Belgisch paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar. U vraagt het normaal gesproken aan in uw gemeente. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 dagen.
- Voor sommige landen is een visum of een elektronische inreistoestemming (zoals de ESTA(opent in nieuw venster) voor de VS, de eTA(opent in nieuw venster) voor Canada of de (ETA)(opent in nieuw venster) voor het VK) vereist. Een (reis)visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht. Het geeft u de toestemming om gedurende een bepaalde, beperkte periode in een land (of landen) te verblijven of erdoor te reizen. Een visum moet u altijd aanvragen in de ambassade of het consulaat van het land waar u als Belg naartoe reist.
Kinderen
Ook kinderen hebben een Kids-ID, een eID of een paspoort nodig, ook als ze jonger dan 12 jaar zijn en ook voor reizen in de Europese Unie. De Kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen tot 12 jaar. Ze geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Voor landen waar de Kids-ID niet erkend wordt, moet het kind een reispaspoort hebben.
Ouderlijke toestemming
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven als uw kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist. Als het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.
Om onaangename verrassingen te voorkomen, kunt u zich het best informeren bij de luchtvaartmaatschappij en bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming over extra documenten die nodig zijn voor kinderen die alleen of met één ouder reizen.
Staatlozen, vluchtelingen en vreemdelingen
Staatlozen, vluchtelingen en vreemdelingen kunnen een Belgisch reisdocument aanvragen in de gemeente waar zij wonen en ingeschreven staan. Het reisdocument dient als het nationale paspoort dat ze niet kunnen verkrijgen.
Reisadvies
Als u naar het buitenland reist, is het belangrijk dat u nagaat of er risico’s zijn voor uw veiligheid op het vlak van criminaliteit, vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken geeft op zijn website voor elk land gedetailleerde en actuele reisadviezen voor Belgen die naar het buitenland reizen. Die informatie helpt u om goed voorbereid op reis te gaan. Hoewel de adviezen niet bindend zijn, kunnen ze wel invloed hebben op uw reisverzekering. In gebieden met een negatief reisadvies kunt u vaak geen aanspraak maken op consulaire bijstand of verzekeringsdekking.
Als u naar een land buiten de Europese Unie reist, kunt u uw persoons- en reisgegevens registreren op de website Travellers Online. Gebeurt in het land van bestemming een crisis, zoals een natuurramp, aanslag of ongeval, dan kan Buitenlandse Zaken met die gegevens sneller met u of uw familieleden in contact komen, en nog beter hulp bieden.