Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fokkerij en selectie op het melkveebedrijf
Fokkerij en selectie op het melkveebedrijf
Wereldwijd hebben fokkerij en selectie steeds een belangrijke rol in de melkveehouderij gespeeld. In de loop der jaren is ook het belang van de fokkerij op gespecialiseerde melkveebedrijven toegenomen. Vertrekkend van het gestelde fokdoel neemt de melkveehouder dagelijks managementbeslissingen op basis van betrouwbare fokwaarden: het opruimen of het aanhouden van kalveren, jongvee of koeien, de verkoop van fokvee, de aankoop van sperma, het kiezen van koeien voor gebruikskruisingen, …
Daarnaast bieden de reproductietechnieken aan de melkveehouder de mogelijkheid om proefstieren en binnen- en buitenlandse fokstieren te kiezen met variatie aan bloedvoering en aanleg voor productie-, exterieur- en andere kenmerken, de selectie-intensiteit te vergroten en het generatie-interval te verkorten en sanitaire risico’s en overdracht van ziekten te vermijden.
Fokwaardeschatting is en blijft een complexe materie in snelle evolutie. Het is voor een melkveehouder niet altijd eenvoudig om de verschillende cijfers die hij/zij via allerhande kanalen ontvangt, correct te interpreteren. Daarom wordt in een eerste hoofdstuk van deze brochure voor verschillende kenmerken uiteengezet hoe de fokwaardeschatting momenteel gebeurt en hoe deze fokwaarden dienen geïnterpreteerd te worden.

Lees de publicatie
- Publicatiedatum
- Januari 2012
- Publicatietype
- Brochure
- Thema's
- Dieren
- Reeks
- Technische brochure 46
- Doelgroep
- Landbouwers
Opmerking