Procedure groene warmte, restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming
Bij het aanvragen van steun tijdens een call komt heel wat kijken. Op deze webpagina worden een aantal belangrijke onderdelen overlopen om de steunaanvraag goed te kunnen voorbereiden, indienen en opvolgen.
Voorwaarden
Wanneer kan een steunaanvraag worden ingediend?
Er kan enkel steun worden aangevraagd tijdens een open call. De call van 2024 stond open voor de indiening van steunaanvragen van 21 oktober 2024 tot en met 4 november 2024. De call is momenteel gesloten.
Wie kan een steunaanvraag indienen?
De doelgroep van de call is heel breed, iedereen kan een steunaanvraag indienen, maar door de grootte van de projecten zijn het vooral grotere ondernemingen, besturen of gemeentes die een steunaanvraag indienen.
Belangrijk voor ondernemingen: De steunregeling valt onder de voorwaarden vermeld in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. De aanvrager is verantwoordelijk voor de naleving van de voorwaarden van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Controleer steeds of u onder de Europese definitie van een onderneming of kmo (PDF bestand opent in nieuw venster)valt en of u voldoet aan de voorwaarden voor de steunaanvragers.
Welke installaties komen in aanmerking voor steun?
Om een steunaanvraag te kunnen indienen, moeten installaties voldoen aan enkele algemene voorwaarden. Daarnaast zijn er ook voorwaarden die gelden voor de projecten, afhankelijk van de gebruikte technologieën.
Alle algemene en specifieke voorwaarden kunt u nalezen op de pagina ‘Voorwaarden projecten en installaties gesteund via de call groene warmte’.
Procedure
Digitale aanvraag voorbereiden
Om een digitale aanvraag succesvol in te dienen, hebt u enkele documenten nodig. Het gaat hierbij om documenten die u moet consulteren en documenten die u moet invullen, ondertekenen en opladen in het digitaal aanvraagformulier.
Meer informatie over het raadplegen en invullen van de documenten, vindt u in de ‘Handleiding call groene warmte, restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming(Word bestand opent in nieuw venster)’.
Digitaal aanvraagformulier indienen
- Een steunaanvraag wordt ingediend via het online aanvraagformulier(opent in nieuw venster).
- Het indienen van een steunaanvraag kan alleen tijdens een openstaande call:
- Enkel aanvragen ingediend wanneer de call geopend is kunnen in aanmerking komen voor steun.
- Wanneer er geen call geopend is, kunt u het formulier testen en een testaanvraag indienen.
- Aanvragen ingediend voor het openen of na het sluiten van de call worden automatisch verwijderd.
- Het gebruik van dit aanvraagformulier is verplicht. Het formulier moet volledig en correct worden ingevuld.
- Er kan per installatie hoogstens 1 steunaanvraag ingediend worden binnen deze call. Er zijn dan ook geen wijzigingen meer mogelijk in de ingediende projectvoorstellen.
Na goedkeuring
Als de steunaanvraag goedgekeurd is, brengt het VEKA de aanvrager op de hoogte van de principebeslissing. Vanaf de goedkeuring is het aan de aanvrager om nog enkele zaken in orde te brengen.
Bedrag
Steunbedrag
De aanvrager vraagt als steun een percentage aan van de investeringskosten van het project die in aanmerking komen binnen de call. Voor groene warmte installaties en energie-efficiënte stadsverwarming worden de in aanmerking komende kosten berekend als de investeringskosten zonder de exploitatiekosten en –baten in rekening te nemen. Voor restwarmte installaties zijn dit de extra investeringskosten van de installatie ten opzichte van de investeringskosten van een referentie-installatie. De kosten moeten bij de uitbetalingsaanvraag altijd gestaafd worden door facturen.
De steun wordt toegekend in de vorm van een investeringssubsidie.
Maximaal aan te vragen steunpercentage
Het steunpercentage hangt af van het type project, of de aanvrager een onderneming is en van de grootte van de onderneming.
- Nuttige-groenewarmte-installaties en energie-efficiënte warmtenetten met een ontwerptoevoertemperatuur aan productiezijde van minder dan 70° C
- 65% voor kleine ondernemingen
- 55% voor middelgrote ondernemingen
- 45% voor grote ondernemingen
- 65% voor andere aanvragers.
- Benutting van restwarmte en energie-efficiënte warmtenetten met een ontwerptoevoertemperatuur aan productiezijde van 70°C of meer
- 50% voor kleine ondernemingen
- 40% voor middelgrote ondernemingen
- 30% voor grote ondernemingen
- 50% voor andere aanvragers.
Verdeling subsidiebedrag
De ontvankelijke investeringsprojecten worden op een objectieve wijze beoordeeld en vervolgens gerangschikt. Deze rangschikking gebeurt op basis van twee elementen: kostenefficiëntie en de CO2-besparing van het project. Hoe dat precies gebeurt, leest u in het document ‘Call groene warmte: rangschikking projecten(PDF bestand opent in nieuw venster)’.
Het voor de call beschikbare subsidiebedrag zal verdeeld worden over de gunstig gerangschikte investeringsprojecten tot de beschikbare budgettaire enveloppe is opgebruikt. Voor de call in 2024 is er 21 miljoen euro voorzien om te verdelen over de ontvankelijke projecten.
Als er meer dan 1 ontvankelijk project is ingediend, komen van de gerangschikte projecten de 10% projecten met het laagste puntentotaal en in ieder geval het project met het laagste puntentotaal niet in aanmerking voor steun.
Regelgeving
De relevante wetgeving per call is terug te vinden op de pagina ‘Wetgeving call groene warmte’.