Videokunst
- Hoofdzetel van : Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
- ODB-1001928
- op: 1 september 2020
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
- Vlaams opleidingskrediet
Aantal uren: 1.200 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://www.saskroeselare.be/_/volwassenen/videokunst-en-animatie/opent in nieuw venster
Doelgroep
Voor iedereen met interesse in het maken van digitaal bewegend beeld. Er is geen voorkennis vereist
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Opleidingskrediet: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan je volgen met Vlaams opleidingskrediet. Hou er wel rekening mee dat u deze opleiding enkel mag volgen als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
VIDEOKUNST EN ANIMATIE
Inhoud lessen
We onderzoeken het digitale medium via videokunst en/of animatiefilm.
In deze opleiding komen diverse basistechnieken audiovisuele media aan bod.
Experiment en onderzoek zijn noodzakelijk. De nadruk in deze opleiding ligt op het ontwikkelen van een artistieke visie, het creëren van een inhoudelijk sterke productie en het presenteren van bewegend beeld in de ruimte. Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.
Videokunst is het elektronisch vastleggen en weergeven van bewegende beelden, daarin zijn vele bewerkingen en ingrepen mogelijk. Animatiefilm is het weergeven van foto’s op een snelheid van 24 beelden per seconde. De toeschouwer ziet een beweging i.p.v. stilstaande beelden. Videokunst en animatie kunnen naast elkaar functioneren, maar ook elkaar beïnvloeden, inspireren en versterken.
Het artistieke idee voor een opdracht blijft prioriteit, daarna volgt een individuele begeleiding en gaan we op zoek naar de gepaste techniek en uitvoering.
Alle technieken komen in de eerste jaren aan bod. We gaan aan de slag met montage, geluid, cameragebruik, beelddragers, manipulatie van beeld en klank, synopsis, scenario en storyboard. Daarnaast kunnen ook de verschillende animatie technieken aangeleerd worden: Klassieke animatie, leg- animatie, stopmotion, olieverf op glasplaat, … . Het denken en experimenteren vraagt veel aandacht en leidt tot verrassende en eigenzinnige ideeën.
We gaan op onderzoek naar de artistieke mogelijkheden van digitaal bewegend beeld. Uiteindelijk zal dit leiden tot een kortfilm, experimentele film of video installatie.
Op donderdag ligt de focus op Videokunst.
Op dinsdag ligt de focus op Animatie.
Bekijk werken uit dit atelier op Saskbijou.be