juweelontwerper / goudsmid
- Hoofdzetel van : Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
- ODB-1000064
- op: 1 september 2019
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 40 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://www.saskroeselare.be/_/volwassenen/juweelkunst/opent in nieuw venster
Doelgroep
18+, geen voorkennis vereist
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Verhoogde tegemoetkoming 1
Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.
Inhoud van de opleiding
Inhoud lessen
Dit atelier richt zich tot modebewuste en creatieve mensen, met oog voor design. Je krijgt de kans je eigen ringen, armbanden, hangers, … te creëren. Je leert er een ruim aanbod van om eigen juwelen, sieraden en objecten scheppen via beeldend onderzoek. Door het aanleren van die diverse technieken, het uitwerken van ideeën, opdrachten en thema’s, raakt de student vertrouwd met de materie, de filosofie van het ontwerp en het atelier.
Er wordt ruime aandacht besteed aan de harmonische samenhang van een origineel ontwerp, de vormanalyse en de materiaalkeuze. Daarbij kun je edele metalen combineren met andere, minder klassieke materialen zoals staal, plexi, rubber, hout enz… In het atelier Juweelkunst wordt het sieraad niet gezien als een louter decoratief, ambachtelijk vervaardigd object. Tijdens het creatieproces zoek je naar het juiste evenwicht tussen draagbaarheid en fantasie.
Focus basistechnieken
In de eerste jaren word je vertrouwd gemaakt met de basisbewerkingen van traditionele edele metalen zoals plooien, pletten, vijlen, boren, solderen, drijven en walsen. Het aanleren van deze basistechnieken gebeurt voornamelijk de eerste helft van les op maandagavond en zaterdagvoormiddag.
Vakken
4u of 8u Atelier Juweelkunst
Leertraject
Er zijn 2 leertrajecten mogelijk in deze optie, 1 les of 2 lessen per week. Jaarlijks kan je overschakelen van het ene naar het andere traject :
5 leerjaren – 2 lesmomenten/week van 3u30min. – bij inschrijving kies je zelf jouw 2 lesmomenten
10 leerjaren – 1 lesmoment/week van 3u30min.
Indien je de 4de graad met vrucht beëindigt, krijg je een beroepskwalificatie van juweelontwerper/goudsmid.
Na deze 5 of 10 jaar is een specialisatie mogelijk van 2 leerjaren aan 2 lesmomenten/week van 3u30min.