Integrale productontwikkeling 5.0
- Universiteit Gent
- ODB-1003281
- op: 5 juni 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 70 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: http://www.ugain.ugent.be/IPOopent in nieuw venster
Doelgroep
Minimum bachelordiploma
Vooropleiding of ervaring in productontwerp of -ontwikkeling
Momenteel professioneel bezig met productontwikkeling (zodat men eventueel ook case kan meenemen)
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Inhoud van de opleiding
De opleiding âIntegrale Productontwikkeling 5.0â (IPO 5.0) heeft als doel ingenieurs en ontwerpers in staat te stellen om creatieve ideeën om te zetten in een succesvol product, en het perspectief van IPO 5.0 te kunnen introduceren en consequent te kunnen aanhouden binnen een innovatieve, duurzame bedrijfsstrategie.
Integrale productontwikkeling is een benadering die wordt toegepast in de ontwikkeling van producten, waarbij alle relevante aspecten van het productontwikkelingsproces worden geïntegreerd en gecoördineerd om een efficiënter en effectiever proces bereiken. Deze aanpak richt zich op het naadloos samenbrengen van verschillende disciplines, zoals engineering, design, marketing, productie, supply chain, ..., om producten te ontwerpen, ontwikkelen en op de markt te brengen die voldoen aan de verwachtingen van klanten en tegelijk de optimale balans realiseert tussen snelheid, kosten en kwaliteit in het ontwikkelingsproces.
De opleiding IPO 5.0 gaat nog een stap verder en integreert extra dimensies, die specifiek gelinkt zijn aan de opkomende Industrie 5.0; een concept dat voortbouwt op eerdere industriële revoluties en zich richt op de verdere integratie van menselijke arbeid met geavanceerde technologieën, zoals AI, robotica en Internet of Things (IoT), en tegelijk oog heeft voor de grenzen van de planeet.
Dit moet een nieuwe vorm van samenwerking en synergie tussen mens en machine in de productiesector maken en tot nieuwe en duurzamere vormen van productie en consumptie leiden. Zo krijgen circulaire en regeneratieve waardecreatie essentiële plaats in productontwikkeling, en moet het resulteren in gedeelde welvaart voor iedereen.