Gedaan met laden. U bevindt zich op: Duurzaam bosbeheer: vanuit de praktijk, in de praktijk

Duurzaam bosbeheer: vanuit de praktijk, in de praktijk

Opleidingsverstrekker
Inverde
Registratienummer
ODB-1002524
Geregistreerd
op: 18 november 2022

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 35 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.inverde.be/opleidingen/duurzaam-bosbeheer-vanuit-de-praktijk-de-praktijkopent in nieuw venster

Doelgroep

Mensen met interesse voor de praktische kant van natuurgetrouw bosbeheer. Om studies of een job te verdiepen in de praktijk, om bij het coördineren van werken de job beter te begrijpen, om in eigen bos het beheer in handen te nemen of om ervaring op te doen voor een uitvoerende job in kwaliteitsvol bosbeheer.

Voorkennis: je hebt (minimum) de opleiding kettingzaaggebruik ECS1 - onderhoud en doorkorttechnieken gevolgd. Je hebt bij voorkeur al deelgenomen aan een cursus over de basisprincipes van het bosbeheer of je hebt er al notie van door zelfstudie (bv. Praktijkboek Bosbeheer, Ecopedia, ...) of een opleiding in de groene sector (hoger onderwijs, Natuurmanagement (vroeger Bosbouwbekwaamheid)).

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding is uniek in zijn soort: je wordt ondergedompeld in de praktijk van het bosbeheer, en dit onder begeleiding van mensen met jarenlange ervaring in het vak. Om precies te zijn 128 jaar ervaring, viervoeters meegerekend.

Hierbij ga je veel zelf aan de slag, in verschillende bosbestanden die op een natuurgetrouwe wijze beheerd worden. Maak kennis met bosverjonging, jongwasverpleging, keuze van toekomstbomen en dunningen aanduiden. Maar je gaat nog verder: halfweg de week start je de motorzaag, ga je een dunning uitvoeren, sortiment zagen en wordt het hout uit het bos gehaald met trekpaarden en een bostractor. Er wordt een bijtreklier op rupsen ingezet voor de moeilijke situaties. Verder krijg je een pak informatie over hout en houtkwaliteit. Enkele boomstammen worden gefileerd met een mobiele zagerij, zodat de inwendige geheimen van het hout opgehelderd worden. Na deze week begrijp je helemaal wat duurzaam bosbeheer betekent.

Deze opleiding komt ook in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen. Als je deze opleiding volgt ben je voor vier jaar vrijgesteld voor het volgen van Permanente Vorming in kader van je erkenning.

INHOUD:

Doelstellingen en aanpak van het bosbeheer

Bosverjonging:

Bomen planten en zaaien, individueel en in klumpen
Wildbescherming
Jongwasverpleging, ringen

Toekomstbomen en dunning aanduiden

Vormsnoei en opsnoeien

Bosexploitatie:

vellen met de motorzaag in dunning
kabelondersteunde vellingen
met boslier
met bijtreklier op rupsen
demonstratie hout uitslepen met paard en met boslier, uitrijden van sortimenten
ruimingspistes en bodemkunde
Demonstratie vellen van randbomen/stormhout met verschillende soorten velwiggen

Brandhout zagen en klieven

Hout meten, demonstratie planken zagen met mobiele zagerij, houtkwaliteit en houtverkoop