Gedaan met laden. U bevindt zich op: Duaal leren in het secundair onderwijs

Duaal leren in het secundair onderwijs

Duaal leren is leren op school én op de werkvloer. De opleiding op de werkvloer volg je in een erkende onderneming.

Wat is duaal leren?

De opleidingen duaal leren horen enerzijds thuis in het voltijds gewoon secundair onderwijs. Je kan ze volgen in scholen voor voltijds technisch en beroepssecundair onderwijs, centra voor deeltijds onderwijs (CDO) of Syntra-campussen.

Daarnaast bestaan in het buitengewoon secundair onderwijs (buso) ook opleidingen duaal leren: in de onderwijsvormen 3 en 4 (OV3 en OV4).

Bij duaal leren verwerf je vaardigheden in je school, centrum voor deeltijds onderwijs of Syntra-lesplaats én op de werkvloer. De opleiding op de werkvloer volg je in een erkende onderneming. Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting.

Ontdek de duale studierichtingen in het gewoon secundair onderwijs (so) en het buitengewoon secundair onderwijs (buso) op de website Onderwijsaanbod - secundair onderwijs(opent in nieuw venster).

Waarom kiezen voor duaal leren?

Duaal leren heeft heel wat voordelen:

  • Je ontwikkelt vaardigheden die later goed van pas komen: gepast communiceren op de werkvloer, feedback vragen, met deadlines werken …
  • Je leert op school én op de werkplek, en doet dus werkervaring op.
  • Na je studies vind je makkelijker een job.

Wat kan je behalen?

In het gewoon onderwijs en in buso OV4

  • Na de 2de graad, als je het 2de leerjaar van de 2de graad (het 4de jaar) succesvol afrondt: het getuigschrift van de 2de graad van het secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 2 (OK2)(opent in nieuw venster)
  • Na de 3de graad als je het 2de leerjaar van de 3de graad (het 6de jaar) succesvol afrondt: het diploma van secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 3 (OK3)(opent in nieuw venster)
  • Als je niet slaagt voor de algemene vorming of als je de opleiding vroegtijdig verlaat: verschillende die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten

In buso OV3

  • Tijdens je opleiding: verschillende die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten
  • Na de kwalificatiefase of na de integratiefase, als je de opleiding succesvol afrondt: 1 van de volgende getuigschriften:

Hoe kan je deelnemen?

Leeftijdsvoorwaarde

  • Je bent minstens 16, of je bent 15 en je hebt de 1ste graad van het secundair onderwijs gevolgd.
  • Je bent niet ouder dan 25.

Advies van de klassenraad

De klassenraad adviseert of je klaar bent voor duaal leren. Neem voor meer informatie contact op met je klastitularis, leerlingenbegeleider, directie of secretariaat.

Een bedrijf vinden en een contract afsluiten

Op school helpt een trajectbegeleider je om een werkplek te vinden. Na een intakegesprek sluiten jij, en je ouders, je school en het bedrijf waar je gaat werken, een overeenkomst.

De trajectbegeleider blijft je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek.

Er zijn 3 soorten overeenkomsten. Welke overeenkomst je afsluit, hangt af van de opleiding die je volgt. De meeste duale opleidingen werken met een overeenkomst alternerende opleiding.

Termijn om een werkplek te vinden

Je hebt per schooljaar een periode van 20 opleidingsdagen vanaf de start van de lessen om een werkplek te vinden.

Die periode kan verlengd worden met de periode die nodig is om een onderneming te erkennen en met de dagen waarop je gewettigd afwezig bent (door ziekte bijvoorbeeld). Per schooljaar kan de trajectbegeleider ook één keer een verlenging van 20 opleidingsdagen toestaan (voor het buitengewoon secundair onderwijs in OV3 of OV4 zelfs 40 opleidingsdagen). Tijdens die periode moet je wel voltijds naar school gaan. Uiteraard kan je afwezig zijn om een werkplek te zoeken.

Als je binnen die termijnen geen werkplek vindt, moet je naar een andere, niet-duale opleiding.

Getuigenissen en veelgestelde vragen

Getuigenissen en veelgestelde vragen van leerlingen: Duaal leren Vlaanderen - Leerlingen(opent in nieuw venster)

Extra informatie

Verwante pagina’s

  • Duaal leren - opleidingen