Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)
Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die u 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B moet volgen. U hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen. Vermijd een toeslag door tijdig in te schrijven en het terugkommoment te volgen binnen uw termijn.
Voor wie?
Als u aan de volgende voorwaarden voldoet, moet u deelnemen aan het terugkommoment:
- uw definitief rijbewijs werd 6 maanden of langer geleden afgeleverd in een Vlaamse gemeente
- uw voorlopig rijbewijs werd afgeleverd in een Vlaamse gemeente
- u woont na het behalen van uw definitief rijbewijs in Vlaanderen.
U moet niet deelnemen aan het terugkommoment als u niet meer in Vlaanderen gedomicilieerd bent (niet meer in een Vlaamse gemeente ingeschreven bent) in de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen.
Inschrijven
U kunt het terugkommoment enkel volgen bij erkende instellingen. Schrijf in voor een terugkommoment in een instelling naar keuze. Kunt u het terugkommoment niet meer tijdig volgen bij de instelling van uw eerste keuze? Kies dan een andere erkende instelling waar u terecht kunt binnen uw termijn. U hoeft het terugkommoment niet te volgen in de provincie van uw woonplaats.
Bekijk de erkende instellingen per provincie. U vindt de contactgegevens op hun website.
Kostprijs
De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 122 euro (jaarlijks geïndexeerd). U betaalt rechtstreeks aan de erkende instelling.
De betalingsprocedure is afhankelijk van de erkende instelling die u kiest. Sommige instellingen bieden u de kans om het bedrag in schijven te betalen, maar het volledige bedrag moet steeds betaald worden vóór de dag waarop u het terugkommoment volgt.
Vraag aan uw erkende instelling welke afbetalingsmogelijkheden er zijn of informeer bij het Sociaal Huis / OCMW voor een tussenkomst in de kosten.
Wanneer?
U moet het terugkommoment volgen 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het terugkommoment op tijd te volgen. U kunt uw termijn op 3 verschillende manieren in het oog houden:
Datum op rijbewijs
U kunt de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen nagaan op uw rijbewijs. Zoek de datum van afgifte. Dat is de datum die u terugvindt na code 10 ter hoogte van de categorie B (in de kolom van code 9).
Voorbeeld: als uw definitieve rijbewijs B werd afgeleverd op 5 november 2024, dan moet u het terugkommoment volgen van 5 mei 2025 tot en met 4 augustus 2025.
Herinneringsbrief
Ongeveer 3 weken voor de periode start waarbinnen u het terugkommoment moet volgen, ontvangt u een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Die brief is een extra dienstverlening. Dat wil zeggen dat u, ook als u geen brief ontvangt (vb. door problemen met de post), nog steeds verplicht bent om het terugkommoment te volgen.
Mijn Burgerprofiel
U kunt de termijn waarin u het verplichte terugkommoment moet volgen of de status van uw aanvraag om uitstel snel en gemakkelijk online raadplegen op Mijn Burgerprofiel. Dat is de online profielpagina met uw persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. De termijn zal ten laatste vijf en een halve maand nadat u uw definitief rijbewijs hebt aangevraagd bij de gemeente zichtbaar zijn onder ‘Thema’s’ > ‘Mobiliteit’. Herlaad de pagina als u niet meteen uw gegevens te zien krijgt.
Wil u automatisch via mail op de hoogte gebracht worden wanneer uw gegevens daar zichtbaar zijn? Dat kan, na inloggen in Mijn Burgerprofiel, via ‘uw gegevens’ en ‘contactvoorkeuren’. Klik vervolgens onder ‘Persoonlijke communicatie’ op de link ‘dienstverleningen’ en geef aan dat u e-mails in het kader van ‘Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)’ wil ontvangen.
Uitstel aanvragen
Binnen de termijn van 3 maanden waarin u het terugkommoment moet volgen, kunt u in uitzonderlijke gevallen uitstel vragen. De indieningsdatum van de aanvraag is hier van belang, niet de datum die op het attest staat.
Wanneer u al te laat bent en 2 maanden extra hebt gekregen, krijgt u geen uitstel meer. Als uw aanvraag voor uitstel goedgekeurd is, krijgt u opnieuw 3 maanden de tijd om het terugkommoment te volgen. Controleer de status van uw aanvraag en de nieuwe periode waarin u het terugkommoment moet volgen online via Mijn Burgerprofiel - rechts bovenaan deze webpagina.
U kunt uitstel aanvragen tot ten laatste 5 kalenderdagen na afloop van de initiële periode van 3 maanden waarbinnen u het terugkommoment moet volgen. Aanvragen die te laat worden ingediend, worden niet meer goedgekeurd.
In deze gevallen kunt u uitstel vragen:
- omwille van medische redenen
- Wordt u ziek op de dag van uw terugkommoment? Dan moet u nog voor het terugkommoment van start gaat contact opnemen met de erkende instelling om dat te melden. Ook moet u een doktersattest indienen bij de instelling binnen een redelijke termijn. Alleen zo kunt u de afspraak kosteloos verplaatsen. Komt door uw ziekte het volgen van het terugkommoment in het gedrang, dan vraagt u ook uitstel aan bij het Departement MOW.
- Hebt u door medische redenen al uitstel gekregen, maar is dit onvoldoende? Dan kunt u nogmaals een aanvraag tot uitstel indienen.
- bij verblijf in het buitenland voor (vrijwilligers)werk of studie
- Bent u naar Brussel, Wallonië of het buitenland verhuisd in de periode dat u uw herinneringsbrief of aanmaningsbrief hebt ontvangen? Dan hoeft u het terugkommoment niet te volgen, zolang u met een bewijs van domicilie kunt aantonen dat u effectief in het buitenland woont. Bezorg dat bewijs aan het Contactpunt DMOW.
- omwille van het overlijden van een familielid of verwant
- Het terugkommoment waarvoor u was ingeschreven, valt in de periode vanaf de datum van het overlijden tot en met de datum van de uitvaart.
- Uitstel kan toegekend worden bij het overlijden van volgende personen:
- de echtgenoot of de samenwonende partner van de deelnemer;
- de kinderen of de pleegkinderen van de deelnemer, van de echtgenoot van de deelnemer of van de samenwonende partner van de deelnemer;
- de ouders, de stiefouders, de pleegouders of de schoonkinderen van de deelnemer, van de echtgenoot van de deelnemer of van de samenwonende partner van de deelnemer;
- de broers, de zussen, de grootouders of de kleinkinderen van de deelnemer, van de echtgenoot van de deelnemer of van de samenwonende partner van de deelnemer.
- Naast het uitstelformulier bezorgt u ook:
- een bewijs van de inschrijving voor het terugkommoment
- een kopie van het uittreksel of het afschrift van de akte van overlijden
- een bewijs van de datum van de uitvaart
- bij vrijheidsbeneming (gevangenisstraf, opname in een psychiatrisch centrum ...) als gevolg van een rechterlijke beslissing.
Uw uitstelformulier indienen
Als u uitstel wilt aanvragen, vult u één van de onderstaande formulieren in en bezorgt u dat ingevuld en ondertekend terug via:
- het Contactpunt van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken(opent in nieuw venster)
- aangetekende zending naar de afdeling Toegepast Mobiliteitsbeleid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Koning Albert II-laan 15 bus 437, 1210 Brussel.
Verloop
Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en gaat door in een groep van 4 tot 18 personen.
- De erkende instelling brengt u op de hoogte wanneer u ten laatste aanwezig moet zijn voor de start van het terugkommoment.
- U hoeft geen examen af te leggen na het terugkommoment.
- Stap 1
Korte kennismaking
Minimaal 15 minuten - Stap 2
Praktijkoefeningen
Minimaal 90 minutenU kruipt zelf achter het stuur van een lesvoertuig. Het voertuig wordt voorzien door de erkende instelling. Elke instelling heeft een handgeschakeld voertuig en een voertuig met automatische versnellingsbak. Op een afgesloten terrein ervaart u verschillende verkeersrisico’s:
- Wat is het effect van afleiding (sms’en, kinderen op de achterbank …) op uw rijvaardigheid?
- Hoe lang is uw remafstand bij 50 kilometer per uur?
- Wat is de invloed van alcohol of drugs op uw rijvermogen?
- Stap 3
Groepsgesprek
Minimaal 30 minutenTijdens het groepsgesprek komen verschillende actuele onderwerpen aan bod:
- Hoe gaat u om met groepsdruk als u BOB bent?
- Welke invloed heeft sportief rijgedrag op verkeersveiligheid?
- Waarom rijdt u soms (on)bewust te snel?
- Stap 4
Attest
Na afloop ontvangt u een attest dat bewijst dat u het terugkommoment hebt gevolgd.
U hoeft het attest niet bij te hebben wanneer u rijdt. Ook komt er geen code op uw rijbewijs, dus u hoeft het attest niet voor te leggen aan uw gemeente. De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de online toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Wilt u controleren wanneer u uw terugkommoment gevolgd hebt? U vindt de datum altijd terug in Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) onder het tabblad ‘Thema’s > Mobiliteit’.