Gedaan met laden. U bevindt zich op: Appartementen: van elektrische verwarming naar een warmtepomp

Appartementen: van elektrische verwarming naar een warmtepomp

Een appartement heeft door de compacte vorm doorgaans minder verwarming nodig dan een woning, en is daardoor vaker klaar voor een warmtepomp. Een warmtepomp is 3 tot 4 keer energie-efficiënter dan directe elektrische verwarming. De energiekosten zullen hierdoor na overschakelen meteen een stuk lager liggen. Toch zijn er specifieke uitdagingen en drempels. Lees hier enkele mogelijke oplossingen.

Waarom overschakelen op een warmtepomp?

Uitdagingen voor appartementen

    Bij het overschakelen van elektrische verwarming naar een warmtepomp zijn er bij appartementen specifieke uitdagingen.

    • Mede-eigenaars moeten overtuigd geraken van werken aan de gemeenschappelijke delen (zoals een collectieve warmtepomp of buitenunits aan de gevel).
    • Er is soms te weinig ruimte in de gemeenschappelijke delen of in het individueel appartement om een warmtepomp te plaatsen.
    • Bij overschakelen op centrale verwarming moeten leidingen voorzien worden in de verwarmde ruimten van het appartement.
    • Bij de keuze voor een collectieve warmtepomp met geothermische boring is er voldoende ruimte nodig buiten.
    • Bij de keuze voor een warmtepomp met buitenunit is er plaats nodig aan de gevel of op het dak, en extra aandacht vereist voor geluid.

    Mogelijkheden

    Er zijn twee manieren om met een warmtepomp de ruimte op te warmen: ofwel via lucht, ofwel via water. In appartementen met elektrische verwarming is er geen centrale verwarming met radiatoren of vloerverwarming, waarbij water zorgt voor de warmteoverdracht.

    • Wie wil overschakelen op centrale verwarming met water, zal leidingen en radiatoren, vloerverwarming of convectoren moeten laten aanleggen in de ruimten die men wil verwarmen. Er kan gekozen worden voor een collectieve warmtepomp voor het volledige appartementsgebouw, of voor een individuele warmtepomp per appartement.
    • Wie niet wil overschakelen op centrale verwarming met water, komt automatisch bij verwarming met lucht terecht: de lucht-luchtwarmtepomp. Daarbij wordt warmte uit buitenlucht gehaald via een buitenunit, of via twee luchtkanalen. De warmteafgifte in het appartement gebeurt via binnenunits die hoog tegen de binnenmuur worden geplaatst (vergelijkbaar met units van airco’s).

    3 mogelijkheden binnen het type ‘lucht-luchtwarmtepomp’

    Een warmtepomp kan ook koelen

    In een compacte wooneenheid zoals een appartement kan er, afhankelijk van de oriëntatie, de isolatiegraad en de hoeveelheid glas, een koelbehoefte zijn. Als passieve maatregelen niet volstaan om uw woning koel te houden, kunt u de warmtepomp actief laten koelen. Daarbij gebruikt u wel elektriciteit. Actief koelen is niet mogelijk via radiatoren, maar wel via vloerverwarming of ventiloconvectoren, of via de binnenunits van een lucht-luchtwarmtepomp.

    Aandachtspunten

    Aan de slag in 3 stappen

    • Stap 1

      Informeer u

    • Stap 2

      Ga in overleg met de VME of syndicus

      • Voor het plaatsen van individuele warmtepompen met een buitenunit, en voor collectieve warmtepompen is toestemming nodig van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) of van de syndicus.
      • Tip: laat op een algemene vergadering één of meerdere installateurs advies geven en informatie bezorgen over uitzicht, geluid, kostprijs,… van de types warmtepompen die mogelijk zijn in overeenstemming met de code van goede praktijk.
    • Stap 3

      Kies voor een gecertificeerde installateur

      Kies voor een installateur met een RESCert-certificaat(opent in nieuw venster). Die volgde een opleiding over het kwaliteitsvol installeren van een warmtepomp, en slaagde voor het examen daarover.

    De overheid ondersteunt

    De overheid ondersteunt collectieve renovaties:

    Veelgestelde vragen