Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veerkrachtig Watermanagement

Veerkrachtig Watermanagement

Met belangrijke wereldhavens en een groot binnenvaartnetwerk behoort Vlaanderen tot de wereldtop op het vlak van waterinfrastructuur, -technologie en -onderzoek. Maar we zetten ook in op waterbeheersing, -bescherming en slim gebruik van waterkracht. Alleen zo kunnen we de betrouwbaarheid, veiligheid en capaciteit van ons netwerk verzekeren. Om ons partnerschap met water verder te ontwikkelen, staan we open voor internationale expertise.

Doelstellingen

Om de kracht van water te kanaliseren in Vlaanderen moeten we:

  • Stap 1

    Waterbeheersing toepassen

    zowel op het vlak van waterveiligheid (overstromingen beperken) als op het vlak van waterbeschikbaarheid (droogteproblematiek), en plaats geven aan de natuur
  • Stap 2

    De binnenvaart zo efficiënt mogelijk organiseren

    onder andere door de concurrentiekracht te verhogen en de capaciteit van onze waterwegen te vergroten
  • Stap 3

    De kracht van water letterlijk aanwenden

    in waterkrachtcentrales en de pompinstallaties van sluizen

We kunnen het gewenste niveau van waterveiligheid en -beschikbaarheid alleen bereiken als de natuurlijke werking van het watersysteem in elk bovenstrooms landschap en in elke vallei hersteld wordt. We kijken daarvoor naar getijdenrivieren, waterlopen, sponslandschappen en steden en dorpen. Bovendien vraagt dit om nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners.

Een futureproof watersysteem

We nemen tal van maatregelen voor een robuuster watersysteem. Zo beschermt het Sigmaplan Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij. Tegelijk herstelt het de typische riviernatuur. Dit biedt natuurlijk een groot voordeel voor (water)recreatie en de lokale economie. De Blue Deal focust dan weer op waterbeschikbaarheid, in de strijd tegen droogte. Tot slot bouwen we ook sluizencomplexen met speciale pompinstallaties. Die houden kanalen op peil bij waterschaarste en genereren groene stroom bij wateroverschot. Deze combinatie van pompinstallatie en waterkrachtcentrale is uniek in de wereld.

Samen nieuwe (water)wegen vinden

We werken al langer samen met internationale partners op het vlak van water, zoals in het project Polder2C’s. Hiermee onderzochten we samen met het VK, Nederland en Frankrijk hoe we onze kusten beter kunnen beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast delen we onze kennis in internationale organisaties, zoals de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCNR), de UNECE, PIANC en de Mekong River Commission. Maar we leren zelf ook graag van anderen, om zo onze aanpak verder te ontwikkelen.