Gedaan met laden. U bevindt zich op: Last bescheiden wonen bij vergunningen Betaalbaar woonaanbod

Last bescheiden wonen bij vergunningen

Definitie bescheiden wonen

De definitie van bescheiden wonen is vastgelegd in artikel 1.3, §1, 3° van de Vlaamse Codex Wonen en vindt u samengevat op de pagina Rol van de gemeente in bescheiden wonen.

Wie is onderworpen aan de last bescheiden wonen?

Alle vergunningaanvragers, behalve woonmaatschappijen, gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en Vlabinvest apb.

Op welke vergunningen is de last bescheiden wonen van toepassing?

De vergunningaanvragen die onder de last bescheiden wonen vallen zijn vastgelegd in artikel 5.93 van de Vlaamse Codex Wonen.

  1. Verkavelingen bestemd voor woningbouw van tenminste 10 loten krijgen altijd een bescheiden last opgelegd; verkavelingen tussen 5 en 10 loten krijgen een bescheiden last opgelegd vanaf een grondoppervlakte groter dan een halve hectare; verkavelingen van minder dan 5 loten zijn vrijgesteld van een bescheiden last (een uitzondering, geregeld in artikel 5.100, §3).
  2. Groepswoningbouwprojecten waarbij ten minste 10 woongelegenheden ontwikkeld worden.
  3. De bouw of de herbouw van appartementsgebouwen waarbij ten minste 50 appartementen gecreëerd worden.
  4. Verkavelingen, groepswoningbouwprojecten en projecten voor de bouw of de herbouw van appartementsgebouwen die niet voldoen aan de voorwaarden, vermeld in 1°, 2° of 3°, en waarvoor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wordt aangevraagd door een verkavelaar of een bouwheer wiens project aansluit op andere, door dezelfde verkavelaar of bouwheer te ontwikkelen gronden, die samen met de gronden waarop de aanvraag betrekking heeft, een oppervlakte van meer dan een halve hectare beslaan.

Hoe groot is de omvang van de last bescheiden wonen?

  • Op gronden in eigendom van Vlaamse besturen of Vlaamse semipublieke rechtspersonen: 40% (opgelet: gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, woonmaatschappijen en Vlabinvest apb krijgen nooit een last bescheiden wonen opgelegd).
  • Op gronden in eigendom van overige natuurlijke of rechtspersonen: 20%.

Het vergunningverlenende bestuursorgaan rondt de verkregen getallen af naar het dichtstbijzijnde natuurlijke getal (normale wiskundige afronding).

Als een gemeente beschikt over een verordening bescheiden wonen of haar BSO heeft gehaald, zijn lagere percentages mogelijk. Meer hierover onder Rol van de gemeente in bescheiden wonen.

Hoe kan een ontwikkelaar de last bescheiden wonen uitvoeren?

De last bescheiden wonen kan op drie manieren uitgevoerd worden:

  1. de last uitvoeren in natura, d.w.z. de ontwikkelaar bouwt en verkoopt of verhuurt de woningen of kavels zelf op de vrije markt (artikel 5.101 van de Vlaamse Codex Wonen)
  2. de voor het sociaal woonaanbod vereiste gronden verkopen aan een sociale woonorganisatie of een lokaal openbaar bestuur (artikel 5.102 van de Vlaamse Codex Wonen)
  3. de last afkopen door een bijdrage te storten aan de gemeente in kwestie (bedragen zijn hieronder vermeld onder Vaak gestelde vragen) (artikel 5.103 van de Vlaamse Codex Wonen).

De uitvoering van de last bescheiden wonen kan ook verlegd worden naar andere terreinen dan deze die gelegen zijn binnen het project. Dat kan enkel met instemming van het vergunningverlenende bestuursorgaan, dat een aantal criteria moet toetsen (artikel 5.104 van de Vlaamse Codex Wonen).

Opgelet: als de ontwikkelaar kiest voor uitvoering in natura (zelf realiseren), moet hij de last waarborgen door middel van een waarborgsom of door een aankoopoptie voor de gronden ten voordele van een woonmaatschappij of een lokaal bestuur. Het bestuur of de woonmaatschappij kan de optie maar lichten als de last niet is gerealiseerd binnen de 8 jaar. In de aankoopoptie is voor de grond die prijs vastgelegd die geldt ten tijde van de vergunningaanvraag.

Vaak gestelde vragen

Vaak gestelde vragen over bescheiden woonaanbod