Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groendak voor multifunctioneel gebruik Lokaal energie- en klimaatbeleid

Groendak voor multifunctioneel gebruik

Voorbeeld maatregel

Een groendak biedt talloze voordelen, zoals multifunctioneel ruimtegebruik, waarbij het dak dienst kan doen als tuin, lunchplek, terrastuin of speelplaats. Daarnaast draagt het groendak bij aan klimaatadaptatie door vertraagde waterafvoer, schaduw, isolatie van woningen en het verminderen van opwarming van de stad door verdamping.

Type problematiek
Hitte, Wateroverlast
Type maatregel
Afschermen, Ruimte voor water, Warmteopname beheersen
Type
Voorbeeld maatregel

Beschrijving van de maatregel

In de stad is de ruimte beperkt. Er is ruimte nodig voor onder andere woningen, wegen, parkeren, winkels, kantoren en scholen. In het kader van klimaatverandering wordt er ruimte gezocht voor groen om schaduw te creëren en ruimte om water te bufferen.

Multifunctioneel ruimtegebruik door stapeling van functies is een belangrijk middel om binnen de beperkte ruimte zoveel mogelijk te voldoen aan de verschillende wensen rondom ruimtelijke inrichting. Een groendak voor multifunctioneel gebruik is een relevant voorbeeld.

Bij dit type van groendak wordt het dak ook omgebouwd tot leefruimte, die kan fungeren als tuin. Dit kan bijvoorbeeld een lunchplek worden voor werknemers, of een terrastuin voor mensen die in de steden wonen, of een speelplaats. Mensen kunnen dit dak gebruiken om te ontspannen of te recreëren. Via de groene inrichting kan dit verblijfsdak ook bijdragen aan klimaatadaptatie, specifiek bij extreme regen en hitte. Waterafvoer wordt vertraagd. Schaduw wordt gecreëerd. Tijdens warme periodes kan het groen zorgen voor extra isolatie van woningen en schaduw als het om bomen gaat. De extra verdamping zorgt er voor dat de stad minder snel opwarmt.

Impact

Deze maatregel is geschikt om ruimte in te richten waarbij er gezocht wordt naar oplossingen voor:

  • Extreme regen
  • Hitte

De impact van deze maatregel is dat water tijdelijk gebufferd wordt op daken, waardoor wat vertraagd afgevoerd wordt. Soms wordt een deel van het water ook gebruikt worden op het dak voor het multifunctionele ruimtegebruik.

Indien een verblijfsdak groen wordt ingericht, zorgt het ook voor een extra isolatie van het onderliggende gebouw, waardoor de temperatuur in huis niet te snel toeneemt. Ook zorgt het groen voor verdamping, en bijgevolg voor verkoeling.

Wanneer ontstaat er impact?

De impact ontstaat onmiddellijk na de aanleg.

Mitigatie & co-benefits met andere beleidsdomeinen

  • Een groendak helpt bij vastlegging van CO2, en is dus relevant voor mitigatie.
  • Een groendak is ook relevant voor beleidsdomeinen waterbeleid, ruimtelijke ordening, economie en gezondheid

Financiering

Specificaties

  • Essentiële randvoorwaarde is de draagkracht van de het dak. Niet elk dak kan tot een verblijfsdak omgebouwd worden.
  • Bij traditionele daken gaat het om bijvoorbeeld het gewicht van het dak, maar ook moet het dak bestand zijn tegen grote hoeveelheden water en sneeuw op daken. Draagkrachtberekeningen uitvoeren is noodzakelijk.

Te betrekken actoren

    • Woningbezitters
    • Kantooreigenaren
    • Ambtenaren milieudienst
    • Dak- en gevelspecialisten

    Monitoring

    Op basis van de registratie, satellieten en/of luchtfoto’s kan bepaald worden hoeveel vierkante meter groen op (verblijfs)daken is gerealiseerd. Met behulp van deze gegevens kan bepaald worden hoeveel water opgevangen wordt.

    De maatregel zal een verandering teweeg brengen in de volgende Mayors Adapt indicatoren:

    • % verandering in aantal aangepaste gebouwen
    • % verandering in groene en blauwe infrastructur
    • % verandering in run-off van daken
    • % verandering in wateroverlast tijdens extreme regen