Gedaan met laden. U bevindt zich op: Eerste sectorale nulmeting arbeidsmarktdiscriminatie Bijdragen van het kennisplatform

Eerste sectorale nulmeting arbeidsmarktdiscriminatie

Blogbericht
24 juni 2024

In de periode van 2021 tot 2024 vond voor de allereerste keer een nulmeting (een meting van de huidige situatie) plaats naar arbeidsmarktdiscriminatie onder de Vlaamse sectoren. Die grootschalige meting werd door de sectoren zelf georganiseerd. De sectoren kozen zelf een onderzoeksmethode en de onderzochte discriminatiegrond(en) (zoals leeftijd, etniciteit of gender) onder begeleiding van academische experten en het Departement Werk en Sociale Economie. U leest hier hoe dit onderzoek werd uitgevoerd en wat de resultaten ervan zijn.

Doelstelling van de nulmeting

In het kader van de sectorconvenantswerking hebben de sectoren zich voor de allereerste keer geëngageerd om via een nulmeting de aard en mate van discriminatie binnen hun sector in kaart te brengen. Op basis van die nulmeting willen ze hun lopende acties aanvullen en meer doelgerichte acties ondernemen.

Het doel van de nulmeting is tweeledig:

  • Sensibiliseren en informeren om de sectoren en werkgevers aan te moedigen om de (sectorspecifieke) discriminatieproblematiek aan te pakken.
  • Een eerste stap zetten om de discriminatie in de sectoren te monitoren en om vervolgmetingen mogelijk te maken.

Resultaten

De sectoren gebruikten verschillende methodes voor het uitvoeren van de nulmeting, waaronder correspondentietesten. Bij deze testen worden er fictieve cv’s ingestuurd bij bestaande vacatures. Vervolgens wordt gemeten welk profiel vaker wordt uitgenodigd om vast te stellen of mensen met bepaalde achtergrondkenmerken vaker of juist minder vaak worden uitgenodigd. Deze correspondentietesten stelden in 6 op de 7 sectoren die dit type van discriminatie gemeten hebben, aanwervingsdiscriminatie op basis van etniciteit/migratieachtergrond vast en vonden sterke aanwijzingen voor aanwervingsdiscriminatie op basis van etniciteit/migratieachtergrond in nog eens 6 op 7 sectoren. In de 3 sectoren die discriminatie op basis van leeftijd gemeten hebben, werd bij alle 3 de sectoren dit type discriminatie vastgesteld. Er werd geen bewijs gevonden voor discriminatie op basis van gender of medische voorgeschiedenis, met de kanttekening dat het aantal onderzoeken dat deze discriminatiegronden onderzocht beperkt was.

Correspondentietesten focussen op gedrag en testen strikt op aanwervingsdiscriminatie. Sommige sectoren kozen ook voor andere meetmethoden, zoals diepte-interviews en surveys. In deze resultaten spreken we over knipperlichten ofwel aanwijzingen voor arbeidsdiscriminatie. De resultaten tonen knipperlichten voor gender (14 op 17 sectoren), leeftijd (13 op 17), etniciteit (11 op 15) en seksuele geaardheid (2 op 2), terwijl er weinig knipperlichten waren voor functiebeperking (1 op 9).

Sectorale actieplannen

Naar aanleiding van deze nulmeting hebben de sectoren actieplannen opgesteld. Sommige van deze actieplannen zijn nog volop in ontwikkeling. De sectoren zullen inzetten op een waaier van acties: sensibiliseringsacties, lerende netwerken, opleidingen voor hun werkgevers en hun medewerkers, trajecten om objectieve wervings- en selectieprocedures uit te werken en voorbereidingstrajecten voor werkzoekenden uit kansengroepen. Daarnaast zal er samengewerkt worden aan intersectorale projecten.