Praktische gids: hoe ga je bewust en verantwoord met AI om in je school?
Hoe integreer je artificiële intelligentie doordacht in je school? De ‘Handreiking AI voor scholen’ van de Nederlandse onderwijsorganisatie Kennisnet helpt je om weloverwogen keuzes te maken om in je school en je onderwijspraktijk bewust en verantwoord met AI om te gaan. We stellen je de 3 delen van de gids kort even voor.
Deel 1: 5 stappen die je onmiddellijk kunt zetten
Wil je op korte termijn al stappen zetten naar een schoolbeleid dat klaar is voor AI? In het eerste deel van de AI-gids staan 5 concrete stappen(opent in nieuw venster) waarmee je een stevige basis legt voor een doordacht AI-beleid:
- Stap 1
Kom te weten hoe AI leeft in je school
Maak een overzicht van de AI-toepassingen die nu al gebruikt worden in je school. Ga na hoe je leraren tegenover AI staan. Zo heb je een mooi vertrekpunt om je AI-beleid te ontwikkelen.
- Stap 2
Stel richtlijnen op voor generatieve AI
Generatieve AI zoals ChatGPT verbieden? Dat heeft weinig tot geen effect. Werk daarom duidelijke richtlijnen uit voor je leerlingen, leraren en medewerkers. Betrek je leraren daar actief bij. Stem je richtlijnen af op al je leerlingen, ook op jonge leerlingen die nog niet mediawijs zijn. Geef de richtlijnen ook aan iedereen door: je medewerkers, je leerlingen en hun ouders.
- Stap 3
Stel nieuwe kaders op voor toetsen en evaluaties
Maak afspraken rond het gebruik van AI bij toetsen en evaluaties. Bepaal of en hoe je AI daarbij toelaat. Evolueer van een beoordeling van alleen het eindresultaat naar een beoordeling van het volledige leerproces.
- Stap 4
Ontdek wat AI voor je school betekent
Onderzoek hoe AI aansluit bij de visie en waarden van je school. Bouw de AI-expertise in je school langzaam uit: ondersteun je leraren die enthousiast zijn en stimuleer je medewerkers om hun AI-kennis en -ervaring uit te wisselen.
- Stap 5
Neem AI op in je beleid
Ga na welke impact AI op je bestaande plannen heeft en pas die waar nodig aan. Zo blijft AI geen op zichzelf staand initiatief en integreer je de technologie in je schoolbeleid.
Deel 2: 6 tips en adviezen voor op lange termijn
Naast de 5 stappen op korte termijn vind je in de gids ook 6 tips en adviezen om duurzaam en op lange termijn met AI aan de slag te gaan. Ze helpen je om ook in de toekomst bewuste en verantwoorde keuzes te maken over het AI-gebruik in je school.
- Stap 1
Vertrek van bestaande kaders, maar pas ze aan de waarden van je school aan. Je kunt van je AI-beleid alleen maar een succes maken als je iedereen er actief bij betrekt: je leraren, je leerlingen én hun ouders.
- Stap 2
Bereid je leerlingen voor op een wereld met AI: versterk hun kritische denkvermogen en digitale geletterdheid. Beveilig je school tegen alle AI- en digitale uitdagingen zodat iedereen online veilig is. Wees ook voorzichtig om je jonge leerlingen AI te laten gebruiken. Kinderen zijn meestal nog niet mediawijs genoeg.
- Stap 3
Durf bewuste keuzes te maken over AI-toepassingen. Stem de leerdoelen, leeractiviteiten en evaluatie goed en evenwichtig op elkaar af als er AI gebruikt wordt. Verandert er iets in de leeractiviteiten? Dan moet ook de evaluatie worden aangepast.
- Stap 4
AI brengt in het onderwijs nieuwe privacy-uitdagingen met zich mee. In de gids vind je 5 regels om AI in te zetten en de privacy van je leerlingen en leraren te respecteren.
- Stap 5
Beperk je niet tot externe vormingen over AI. Zorg dat er ook in je school ruimte is om je medewerkers AI-praktijkervaring en -expertise te laten delen en opbouwen.
- Stap 6
AI verantwoord gebruiken? Dat vraagt om een evenwicht tussen de mogelijkheden die de technologie je geeft en fundamentele waarden zoals het welzijn en de zelfstandigheid van je leerlingen.
Deel 3: achtergrondinformatie en duiding
9 artikelen in de handreiking helpen je om AI beter te begrijpen.
Het resultaat: een AI-beleid dat je leerlingen en leraren versterkt
Wil je als school verantwoord omgaan met AI in je onderwijsaanpak? Dankzij de 3 onderdelen van de ‘Handreiking AI voor scholen’ kun je snel concrete stappen zetten om met AI aan de slag te gaan en je eigen langetermijnvisie op AI te ontwikkelen. Zo bouw je een AI-beleid uit dat:
- bij de visie en waarden van je school past.
- zorgt dat AI het leerproces van je leerlingen versterkt.
- zorgt dat AI-toepassingen de zelfstandigheid en privacy van je leerlingen en leraren respecteren.