Gedaan met laden. U bevindt zich op: Interactief lesmateriaal? In Edlib maak je dat makkelijk zelf met H5P ICT-beleid van je school

Interactief lesmateriaal? In Edlib maak je dat makkelijk zelf met H5P

Ken je H5P al? Het is gratis opensourcesoftware waarmee je zelf interactief lesmateriaal maakt. Presentaties, interactieve video’s, quizzen, educatieve games … Het kan allemaal. En het blijft niet bij maken alleen. Met H5P kan je je lesmateriaal ook aanpassen, hergebruiken en makkelijk delen. Ook in Vlaanderen wint H5P aan populariteit: eind 2024 hadden 5100 leraren al meer dan 17.000 interactieve oefeningen gemaakt. Dat was voor Kenniscentrum Digisprong het sein om Edlib te lanceren, een nieuwe omgeving die het nog makkelijker maakt om met H5P te werken. 

Gratis gebruiken, delen en aanpassen

Voor we het over Edlib hebben, geven we je eerst wat meer uitleg over H5P. H5P valt onder de MIT-licentie. Dat wil zeggen dat je het interactieve lesmateriaal dat je ermee maakt vrij mag gebruiken, verspreiden en aanpassen. Op voorwaarde dat je de oorspronkelijke auteur(s) vermeldt en het lesmateriaal dat je zelf maakt ook onder de MIT-licentie deelt. Zo help je de opensourcesoftware in het onderwijs groeien, deel je je kennis van H5P en word je gestimuleerd om met andere leraren en onderwijsprofessionals samen te werken.

Gratis en betalende versies

Om nog even bij het technische te blijven: H5P is een plug-in. Je moet de software altijd samen met andere software installeren. Bij sommige software zit H5P automatisch als onderdeel in de installatie. In andere gevallen moet je H5P binnen de software nog apart installeren als plug-in. Let wel op: van H5P zijn er ook betalende versies.

Overzicht gratis en betalende software H5P
H5P is gratis inH5P is betalend in
WordPress (als plug-in)Canvas (als plug-in)
Drupal (als plug-in)Brightspace (als plug-in)
Moodle (als onderdeel)Blackboard (als plug-in)
Edlib (als onderdeel)H5P.com
Lumi
  • WordPress en Drupal zijn contentmanagementsystemen waarmee je een website kan bouwen.

  • Moodle is een populaire leeromgeving. H5P maakt standaard deel uit van Moodle.

  • Lumi.education is een platform dat ontwikkeld is om interactieve leerinhoud te maken en te delen met H5P. Lumi is gratis als desktopversie en betaal je als cloudsoftware.

H5P van Kenniscentrum Digisprong

Ook de H5P-versie van Kenniscentrum Digisprong is populair. De meest gemaakte oefensoorten daarin? Meerkeuzevragen, flashcards, interactieve video’s en drag & drops. Bovendien kan je met onze versie je interactieve oefeningen ook delen in KlasCement, je eigen website en elke leeromgeving.

Als je je materiaal embedt op KlasCement zijn de voordelen:

  • dat je andere leraren helpt.
  • dat je altijd een back-up hebt.
  • dat je materiaal beschikbaar is voor leerlingen via Oefen.be.
  • dat het 100% gratis is en dat je geen reclame of privacyproblemen hebt.
  • dat een moderator alles controleert.

Als je ervoor kiest om te embedden op je eigen website is het voordeel dat je volledige controle hebt. Nadelen zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor back-ups en dat je alles zelf moet installeren en configureren.

Bij embedden in een leeromgeving zijn de voordelen:

  • dat je materiaal onmiddellijk online staat.
  • dat je veel controle hebt.
  • dat je over meer leerlingdata beschikt.

Het nadeel daarbij is dat je afhankelijk bent van de elektronische leeromgeving.

Gebruiksgemak

Waarom H5P tussen andere opensourcesoftware opvalt? Het gemak waarmee jij als leraar lesmateriaal maakt en je leerlingen de oefeningen maken. Dat is ook de reden waarom de tool al in alle onderwijsniveaus volop gebruikt wordt.

Nog uitdagingen

De resultaten van je leerlingen analyseren en hun leerresultaten bewaren? Die mogelijkheden zijn nog beperkt in H5P. De gratis versies in Lumi, WordPress en Drupal bieden die functies niet aan, de betaalde versie van H5P.com wel. Ook de nieuwe hub Edlib zet de eerste stappen in het beschikbaar stellen van resultaten via LTI/xAPI.

Nieuw: H5P in Edlib

Gebruiksvriendelijke omgeving

Omdat leraren het altijd moeilijker kregen om hun zelfgemaakte oefeningen terug te vinden in de oude Vlaamse H5P-omgeving, ontwikkelde Kenniscentrum Digisprong samen met Cerpus en NDLA – de KlasCement van Noorwegen – Edlib(opent in nieuw venster). Dat is een nieuwe, innovatieve hub waarin alles draait rond gemakkelijk interactieve lesmaterialen maken. H5P namen we er als eerste onderdeel in op.

Je lesmateriaal en leerlingen centraal

Edlib is een gebruiksvriendelijke en flexibele omgeving.. Je kan er ook vlot met andere leraren in samenwerken. In Edlib ligt de focus ook helemaal op je lesmaterialen. Je kan ze er efficiënt in maken en beheren, onder de juiste licentie hangen en ze met je leerlingen delen. Om het leerproces van je leerlingen te verbeteren, krijg je ook inzicht in hoe ze met de leerinhoud omgaan.

Handige functies in Edlib:

  • Met ‘Explore’ vind je alle lesmaterialen die in de hub gedeeld worden terug. Je kan ze ook bekijken en hergebruiken.

  • Met ‘Create’ ontwikkel je gemakkelijk je eigen digitale lesmateriaal.

  • Met ‘My content’ vind je je eigen lesmateriaal snel terug.

En vind je dat er functies beter kunnen of dat er functies ontbreken? Wees gerust: Edlib wordt constant verfijnd en uitgebreid.

Interactieve, boeiende leerervaringen

Zoek je als school of centrum een efficiënte en doeltreffende manier om digitale lesmaterialen te maken en te beheren? Met Edlib kan je je als school en als leraar richten op wat belangrijk is: je leerlingen een kwalitatieve, interactieve leerervaring geven.

Gratis hulp en toegang voor leraren

Ben je het gewend om met H5P digitale oefeningen te maken in Edlib? Op onze H5P-themapagina in KlasCement(opent in nieuw venster) vind je enkele handleidingen en een leraarskamer(opent in nieuw venster) waarin je al je vragen over H5P kan stellen.

En aanmelden in Edlib is gemakkelijk: klik op onze KlasCement-pagina op ‘Maak oefeningen met H5P (NIEUWE installatie)’ en daarna in Edlib op ‘Log in’. Via Kenniscentrum Digisprong krijg je gratis toegang.

Scholen en centra die Moodle gebruiken, kunnen Edlib zelf beschikbaar stellen in Moodle.