Verantwoorde AI <3 DigCompEdu
In deze sessie sta je stil bij verantwoorde AI in onderwijs vanuit de visietekst van Kenniscentrum Digisprong en het brede onderwijsveld. Daarnaast zoom je in op wat de komst van deze nieuwe technologie kan betekenen voor jouw competenties als onderwijsprofessional.
Spreker: Willem Schoors
Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren
Aan de slag met KlasCement
KlasCement is een gratis platform waarop leerkrachten lesmateriaal, ideeën en inspiratie delen.
Tijdens deze sessie:
Leer je efficiënt leermiddelen zoeken en zoekacties bewaren zodat je vlot vindt wat je zoekt.
Ontdek je het netwerk van KlasCement en wat het voor jou kan betekenen.
Bewaar en deel je leermiddelen via favorieten en favorietenmappen.
Leer je websites, apps, video’s en ander lesmateriaal toevoegen.
Verken je enkele deelsites en Oefen.be.
Ga je aan de slag met heel wat KlasCementopties om KlasCement helemaal naar je hand te zetten.
Spreker: Jan Redant
Doelgroep: leraren
Ontwerp data-ondersteund onderwijs met ons!
Wil je ontdekken hoe je Learning Analytics kunt integreren in je lesontwerp? En wil je ervaren hoe data je lesontwerp verbeteren?
Tijdens deze sessie duik je in het bordspel ‘FOLA2’ en bespreek je hoe dit spel een rol kan spelen binnen jouw instelling. FOLA2 overbrugt de kloof tussen Learning Analytics en lesontwerp. Gebaseerd op het TPACK-model combineer je in het spel pedagogiek en onderwijsvisie met technologie ondersteund leren én Learning Analytics. Sluit je aan en speel mee!
Tijdens deze sessie:
- Ontdek je hoe Learning Analytics geïntegreerd kan worden in jouw onderwijs.
- Ervaar je hoe data kan bijdragen aan het verbeteren van jouw onderwijs.
- Verken je het bordspel ‘FOLA2’ en bespreek je de mogelijke toepassingen binnen je eigen onderwijs.
Spreker: JaapJan Vroom - Npuls en MBO Digitaal
Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren
WAI-NOT, veilig en toegankelijk internet voor iedereen - SESSIE GEANNULEERD
WAI-NOT biedt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking een toegankelijke website in een veilige omgeving. Het is een alternatief voor (en een springplank naar) het wereldwijde web.
In een eerste deel krijg je info over WAI-NOT en de inhoud.
In een tweede deel ga je zelf aan de slag en ontdek je wat WAI-NOT je allemaal te bieden heeft.
Spreker: Nicolas Verwimp
Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren type 2
Whizzkids, digitale basisvaardigheden verwerken en integreren - SESSIE GEANNULEERD
Whizzkids gelooft in de kracht van het verwerven van digitale basisvaardigheden met de focus op samenwerken en leren van elkaar. Op deze manier bieden we jongeren kansen om op te groeien tot weerbare, digitaal sterke burgers. Whizzkids organiseert gratis online klaswedstrijden waarbij je oefent op geïntegreerde digitale vaardigheden.
Wat mag je verwachten in deze workshop?
Spreker: Guido Vermaerke
Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren basisonderwijs (4de - 6de leerjaar), leraren secundair onderwijs (eerste graad A en eerste graad B-stroom), leraren BUSO, BuLO en OKAN.
Archief voor Onderwijs: Werken aan informatievaardigheden en mediageletterdheid
In een wereld waarin informatie overal en altijd beschikbaar is, worden jongeren dagelijks overspoeld met nieuws, feiten en meningen. Het vermogen om betrouwbare bronnen te herkennen, kritisch om te gaan met informatie en efficiënt te zoeken naar relevante gegevens is belangrijker dan ooit.
Ontdek tijdens deze workshop onze leerlingenruimte van Het Archief voor Onderwijs, waarin je klas kan werken aan hun informatievaardigheden en mediageletterdheid. Zet je leerlingen zelfstandig aan het werk in deze veilige, reclamevrije omgeving met duizenden kijk- en luisterfragmenten. Laat hen zelf zoeken, filteren, selecteren, knippen, beoordelen en becommentariëren. Hebben ze het wat in de vingers, dan kan je ze ook een verhaal laten vertellen of presenteren met hun vondsten. Dankzij de audio en video van meer dan 60 aanbieders, geselecteerd op basis van leerplandoelen en eindtermen, leren je leerlingen ook omgaan met heel diverse bronnen, op maat van hun onderwijsniveau.
In deze workshop gaan we samen stap voor stap door de mogelijke werkvormen met concrete voorbeelden uit de lespraktijk. Je krijgt inspiratie voor oefeningen in de klas of thuis en ontdekt ook de direct inzetbare kijkkaders, ontwikkeld in samenwerking met Arteveldehogeschool. Die geven je leerlingen een houvast bij het beoordelen van audiovisuele historische bronnen op bruikbaarheid, correctheid en betrouwbaarheid.
Je werkt tijdens deze workshop al opdrachten uit, die je onmiddellijk kan aanpassen aan het niveau en de noden van je leerlingen. Neem dus zeker je laptop en ideeën mee!
Doelstellingen:
Nodig voor de workshop:
- Laptop, chromebook of tablet
- Hoofdtelefoon of oortjes
- Een account op Het Archief voor Onderwijs. Controleer op voorhand je toegang; zo verliezen we geen kostbare tijd tijdens de workshop zelf. Nog geen account? Maak er eentje aan. Problemen? Contacteer ons op vragen@onderwijs.hetarchief.be
Spreker: Charlotte Matthys
Doelgroep: Leraren lager en secundair onderwijs
Clicksafe: een toolkit voor veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren - SESSIE GEANNULEERD
- Child Focus in een notendop en preventie.
- Tijdens deze vorming kom je meer te weten over de werking en de bevoegdheden van Child Focus. Daarnaast neemt de spreker je mee in de waaier van preventietools en vormingen die Child Focus aanbiedt in verband met het veilig en verantwoord internetgebruik van kinderen en jongeren.
Spreker: Nancy Van Belleghem
Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren