Gedaan met laden. U bevindt zich op: Evacuatieprocedure Overzicht gebouwen

Evacuatieprocedure

In de grote gebouwen van de Vlaamse overheid (Conscience, Ellips, Ferraris, Grasmarkt, Herman Teirlinck, Koolstraat, Kreupelenstraat, Martelaarsplein, Seven, VAC Antwerpen, VAC Hasselt, VAC Brugge, VAC Gent, VAC Leuven en VAC Mechelen) geldt een evacuatieprocedure die rekening houdt met dagelijks wisselende aanwezigheden. Het principe is dat elke aanwezige medewerker tijdens een evacuatie een van de 2 volgende rollen kan opnemen: de rol van evacuatiesluiter of die van evacuatiegids.

Rollen

  • De evacuatiesluiter, de persoon die als eerste bij een nooduitgang met evacuatiekit komt, duidt een evacuatiegids aan en controleert daarna de zone op achtergebleven personen.
  • De evacuatiegids gaat intussen met het zonebordje naar de verzamelplaats zodat iedereen die daar toekomt, weet waar zich te melden.
  • De derde rol, die van evacuatieleider, neemt een medewerker van Het Facilitair Bedrijf op, het gebouwaanspreekpunt. Deze persoon leidt de evacuatie en zal mogelijks bijkomende instructies geven. De evacuatieleider geeft het sein dat je het gebouw terug mag betreden.

Volg de online opleiding

Samen met GDPB heeft Het Facilitair Bedrijf een korte online opleiding(opent in nieuw venster) (via Vlimpers Leren) ontwikkeld om de nieuwe procedure te leren kennen.

Geen toegang tot Vlimpers? Vraag de opleiding aan via Facilipunt(opent in nieuw venster).

Evacuatiesluiter

Het alarm gaat. Je vertrekt aan je bureau en gaat onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Je ziet dat de evacuatiekit er nog hangt. Dit betekent dat je de eerste bent. Je neemt spontaan de rol op van evacuatiesluiter.

Open de kit, trek het gele hesje aan en neem het nodige materiaal. Duid een collega aan als evacuatiegids en neem je taken op.

Instructies voor de ‘evacuatiesluiter’

  1. Trek het gele hesje aan
  2. Duid een evacuatiegids aan en overhandig de actiekaart voor de evacuatiegids
  3. Neem de checklist ‘controle zone’
  4. Controleer of iedereen je zone verlaten heeft (vergaderzalen, lokalen, toiletruimtes, ...)
  5. Minder mobiele personen verwijs je door naar de afgesproken wachtzone
  6. Noteer je vaststellingen in de checklist ‘controle’ zone
  7. Verlaat zelf het gebouw via de (nood)trap
  8. Informeer de evacuatieleider (oranje hesje):
    • Zone geëvacueerd?
    • Perso(o)n(en) in de afgesproken wachtzone?

Jouw voornaamste taak als evacuatiesluiter is controleren of iedereen de zone verlaten heeft. Op de verzamelplaats rapporteer je hierover aan de evacuatieleider (persoon met het oranje hesje).

Evacuatiegids

Je komt aan de dichtsbijzijnde nooduitgang en de evacuatiesluiter duidt je aan als evacuatiegids. Je doet een geel hesje aan en neemt je taken op.

Instructies voor de ‘evacuatiegids’

  1. Trek een geel hesje aan
  2. Neem het zonebord
  3. Ga onmiddellijk via de (nood)trap naar de verzamelplaats en neem de evacuatiekit mee
  4. Houd het zonebord goed zichtbaar omhoog
  5. Wacht op het sein van de evacuatieleider om het gebouw terug te betreden

Jouw voornaamste taak is ervoor zorgen dat je collega’s - eens ze op de evacuatieverzamelplaats zijn - weten waar ze moeten wachten tot ze het gebouw weer mogen betreden.

Maandelijkse test van het evacuatiealarm

Op de eerste donderdag van elke maand wordt het evacuatiealarm getest, waarbij alle aanwezigen worden verzocht om het bijbehorende formulier in te vullen.