Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie: taal maakt het verschil
Wist je dat bepaalde woorden, uitdrukkingen of gedragingen kwetsend en uitsluitend kunnen zijn zijn? Dat kan een diepgaand effect hebben op je collega’s en je omgeving. Vandaag, 21 maart 2025, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De Vlaamse overheid hecht als inclusieve werkgever veel belang aan rechtvaardigheid en verdraagzaamheid. Benieuwd naar tips om inclusief te communiceren? Lees dan zeker verder!
Microagressies
Racisme en discriminatie uiten zich niet alleen in openlijke beledigingen of discriminerende taal. Het kan ook subtieler zijn, zoals in microagressies. Dat zijn kleine, vaak onbewuste opmerkingen of handelingen waardoor mensen zich niet welkom of minderwaardig kunnen voelen. Denk aan opmerkingen of handelingen als als:
“Waar kom je écht vandaan?” vragen, waarmee je impliceert dat iemand hier niet thuishoort;
“Je spreekt zo goed Nederlands!” zeggen tegen mensen met een andere huidskleur, terwijl zij misschien gewoon in Vlaanderen zijn geboren en opgegroeid;
Een naam ‘te moeilijk’ vinden en vragen of je iemand anders mag noemen;
Iemands rolstoel ongevraagd voortduwen om te helpen.
Elke medewerker bij de Vlaamse overheid heeft recht op een veilige en respectvolle werkomgeving waar die zich goed en gewaardeerd voelt. Kleine aanpassingen in hoe je praat en reageert kunnen een groot verschil maken in hoe mensen rond je zich voelen.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe taal en communicatie een rol spelen in een inclusieve werkvloer? Bekijk de webpagina ‘Inclusieve taal’! Ook op de website van het agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster) vind je heel wat informatie.