Gedaan met laden. U bevindt zich op: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie: taal maakt het verschil Nieuwsberichten

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie: taal maakt het verschil

Nieuwsbericht
21 maart 2025

Wist je dat bepaalde woorden, uitdrukkingen of gedragingen kwetsend en uitsluitend kunnen zijn zijn? Dat kan een diepgaand effect hebben op je collega’s en je omgeving. Vandaag, 21 maart 2025, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De Vlaamse overheid hecht als inclusieve werkgever veel belang aan rechtvaardigheid en verdraagzaamheid. Benieuwd naar tips om inclusief te communiceren? Lees dan zeker verder!

Microagressies

Racisme en discriminatie uiten zich niet alleen in openlijke beledigingen of discriminerende taal. Het kan ook subtieler zijn, zoals in microagressies. Dat zijn kleine, vaak onbewuste opmerkingen of handelingen waardoor mensen zich niet welkom of minderwaardig kunnen voelen. Denk aan opmerkingen of handelingen als als:

  • “Waar kom je écht vandaan?” vragen, waarmee je impliceert dat iemand hier niet thuishoort;

  • “Je spreekt zo goed Nederlands!” zeggen tegen mensen met een andere huidskleur, terwijl zij misschien gewoon in Vlaanderen zijn geboren en opgegroeid;

  • Een naam ‘te moeilijk’ vinden en vragen of je iemand anders mag noemen;

  • Iemands rolstoel ongevraagd voortduwen om te helpen.

  • Stap 1

    Let op je woordgebruik

    Vermijd termen met een discriminerende, racistische of koloniale oorsprong en ga op zoek naar inclusieve alternatieven.

    Wil je nagaan welke connotatie een bepaald woord heeft? Raadpleeg de Woordenlijst Inclusief Taalgebruik van de VRT.(opent in nieuw venster)

  • Stap 2

    Herken en vermijd microagressies

    Ze zijn misschien niet bedoeld als kwetsend, maar ze kunnen wel zo overkomen. Sta open voor feedback als iemand je erop wijst. Als iemand je aanspreekt, is dat geen aanval op jou als persoon. Gebruik dat moment om bij te leren, want zowel jij als degene die je per ongeluk kwetste, worden daar wijzer van.

  • Stap 3

    Zorg voor inclusieve beeldvorming

    Zorg ervoor dat je communicatiemateriaal (foto’s, video’s, verhalen) een diverse samenleving weerspiegelt. Van kleins af aan leer je met je ogen. Je doet na wat je anderen ziet doen. Om een realistisch beeld van onze maatschappij te schetsen, gebruik je best (beeld)materiaal dat die diversiteit weerspiegelt. Zorg voor een gebalanceerde mix van verhalen.

  • Stap 4

    Leer en blijf openstaan voor verandering

    Discriminatie zit soms in structuren en gewoonten die we als ‘normaal’ beschouwen. Door bewustwording, zelfreflectie en levenslang leren kunnen we samen groeien.

    Bijvoorbeeld: op dit moment doen moslims mee aan de Ramadan. Weet je niet goed wat te zeggen wanneer je aan het eten bent naast een collega die overdag vast? Ga rustig en open met die collega in gesprek om te leren waar jij het beste rekening mee kan houden. Het is meteen een mooie gelegenheid om bij te leren over de cultuur van je collega!

  • Stap 5

    Wees een actieve omstaander

    Hoor je een racistische of discriminerende opmerking? Kijk niet weg: ook bij kwetsende opmerkingen of subtiele situaties is het belangrijk om te reageren. Dit klinkt misschien heel intens, maar zelfs een kleine reactie kan een groot verschil maken.

    Vind je dat moeilijk of weet je niet hoe? Om je steviger in je schoenen te zetten, kun je een omstaanderstraining volgen op woensdag 14 mei of dinsdag 17 juni 2025.

Elke medewerker bij de Vlaamse overheid heeft recht op een veilige en respectvolle werkomgeving waar die zich goed en gewaardeerd voelt. Kleine aanpassingen in hoe je praat en reageert kunnen een groot verschil maken in hoe mensen rond je zich voelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe taal en communicatie een rol spelen in een inclusieve werkvloer? Bekijk de webpagina ‘Inclusieve taal’! Ook op de website van het agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster) vind je heel wat informatie.