'Proactiever én gebruiksvriendelijker': zo ervaren gebruikers de vernieuwde weddebudgetrapporteringstool
Begin dit jaar rolde het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) de vernieuwde weddebudgetrapporteringstool uit. Die houdt rekening met de budgettaire gevolgen van het nieuwe salarissysteem op het personeelsbudget van je entiteit. Vorig jaar startte een klein testteam al exclusief als pilootgebruikers. Zij liggen mee aan de basis van hoe de tool er nu uitziet, en delen hun ervaring hierover graag.
Ronny, HR- en organisatiepartner bij Agentschap Landbouw en Zeevisserij
“Mijn deelname aan het testteam was het ideale moment om aan kennisdeling te doen met de andere testers en deel uit te maken van een netwerk van mensen die met dezelfde materie als jij bezig zijn.”
“De vernieuwde tool zag er meteen veel intuïtiever en overzichtelijker uit. De lay-out is ook moderner. Je kan vanuit verschillende invalshoeken ergens geraken en krijgt echt een globaal overzicht van alle componenten. Die kan je dan optellen om de werkelijke budgetkost van een personeelslid te berekenen. Ook de sterkere koppeling met Orafin is een groot voordeel.”
Kirsten, HR-generalist bij Agentschap Overheidspersoneel
“Ik vond de vernieuwde tool meteen veel aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker dan de vorige. Door het design heb je echt zin om ermee aan de slag te gaan. Het is ook heel handig dat er veel meer dingen zijn geautomatiseerd. Alles wordt ingelezen vanuit Orafin, dus is er minder kans op een menselijke fout.”
“Een groot verschil met de vorige versie is de dagelijkse update van de gegevens, waar dit in de vorige tool maandelijks gebeurde. Je hebt dus een veel accurater zicht op alle componenten van het weddebudget. Cijfers lijken voor veel mensen misschien saai, maar de tool maakt het allemaal wat dynamischer. Het is leuk om met alle gegevens te spelen en de impact ervan te zien.”
Michaël, HR-generalist bij Agentschap voor Onderwijsdiensten
“De vernieuwde tool is een pak proactiever: je krijgt aan het begin van het jaar al een inschatting van bepaalde zaken, terwijl je daar vroeger pas tegen het einde van het jaar een goed zicht op had. Daardoor merk je ook sneller onregelmatigheden op in je budgetkost. Dat zorgt er naar mijn gevoel voor dat de maandelijkse opvolging iets sneller gaat.”
“Ik zag mijn deelname aan het testpanel als een ideale oefenkans. Het team was heel toegankelijk en ik kreeg altijd snel antwoord op mijn vragen. Ik heb ook het gevoel dat er echt naar onze feedback wordt geluisterd. Er waren bijvoorbeeld wat dingen uit de vorige tool die ik miste in de nieuwe, maar dat heb ik gesignaleerd en die worden uitgerold in de komende maanden.”
Sabine, financieel analist P&O bij Departement Omgeving
“Voorheen waren prognoses statisch gedurende heel de maand, nu zijn die veel sneller zichtbaar, waardoor je resultaat ook accurater wordt. Zo vind ik de berekeningen rond woon-werkverkeer heel handig. Je moet zelf wel nog een extrapolatie maken, maar er wordt al input geleverd.”
“Ook de benadering van vakantiegeld en eindejaarstoelage is een pak beter. Dat gebeurt nu op basis van provisie uit de loonmotor, waardoor het ook beter aansluit op de uiteindelijke boekingen in Orafin. De tool is ook best intuïtief, al moet je wel nog veel doorklikken. Dat is nog een beetje een pijnpunt. Hij staat nog niet volledig op punt, maar daar wordt aan gewerkt. Het team heeft er de voorbije maanden keihard aan gewerkt en heeft altijd actief geluisterd naar onze noden, dus dat is zeker een bedankje waard.”
Esther, stafmedewerker begroting & financiële analyse bij Agentschap Facilitair Bedrijf
“Bij WBR 1.0 zat een grote pdf als handleiding, hier zit bij elke component een kort infotabje. Qua gebruiksgemak is dat een hele verbetering. Verder is het heel makkelijk om voor 1 persoon heel veel informatie te raadplegen. Je kan de bedragen zien, krijgt een mooi overzicht, én je ziet niet alleen de huidige referentiemaand, maar ook de geschiedenis. Bovendien vergroot de nauwkeurigheid van de aangepaste berekeningswijze ook de betrouwbaarheid van de output. Zo kunnen we nog beter geïnformeerde beslissingen nemen over het personeelsbeleid.”