"Wolvenaanval" in Maaseik zeer onwaarschijnlijk
Een wolf zal bij het waarnemen van een aangelijnde hond en een mens de confrontatie niet opzoeken, en zeker al niet de mens aanvallen in plaats van de hond. De bijtwonde die door de wolf zou toegebracht zijn correspondeert niet met de veel ernstiger wonde die men zou verwachten van een wolf die in de aanval gaat. Ook de plaats op de hand van de wonde stemt niet overeen met het verhaal. De beschreven reactie van de hond van de inwoner van Maaseik, namelijk de wolf in de flank bijten, is ook niet wat men verwacht van een herdershond die zijn baas verdedigt: die zou naar de nek en het hoofd van aanvaller gaan.
De enige gevallen in Europa in de laatste 20 jaar van een wolf die een mens bijt (een handvol gevallen) waren jonge dieren die gevoederd waren geweest door mensen. Deze wolven komen actief bedelen om voedsel. Ook hier was daar geen sprake van.
De inwoner kon de exacte plaats van het incident een dag later niet meer aanduiden, zodat er geen enkel sporenonderzoek mogelijk was. Hij is ook geen expert wat betreft de identificatie van wolf, en kan onmogelijk de kans uitsluiten dat het hier om een hond ging.
Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat een wolf midden op de dag actief zou zijn in een drukke regio, anders dan om zich er snel te verplaatsen.
Daarom willen we ook de waarschuwing van de burgemeester om voorzichtig te zijn in de regio, nuanceren. Er is op dit moment geen enkel reden om aan te nemen dat er een wolf met probleemgedrag zou verblijven in die streek, of elders in Vlaanderen. Bij de identificatie van probleemwolven bestaat er wel degelijk aan protocol met als advies om ze te elimineren. Het INBO adviseert in deze materie ook de Nederlandse provincie Gelderland rond de situatie op de Hoge Veluwe. Alle dertien gekende Limburgse wolven vertonen schuw gedrag, en mijden confrontaties met mensen.