Burgerwetenschap
Bij het INBO kan je als burgerwetenschapper je schouders zetten onder heel wat projecten. Of je nu pootringen van vogels wil aflezen, waterlopen wil bemonsteren op vis of invasieve uitheemse soorten wil opsporen: er is voor elk wat wils. Met onze burgerwetenschapsprojecten willen we de maatschappij en wetenschappelijk onderzoek dichter bij elkaar brengen. Momenteel zoeken we helpende handen bij diverse projecten. De projecten lopen het hele jaar door, behalve wanneer kleurbalken aangeven wanneer we precies hulp zoeken.
Lieveheersbeestjes aangetast door Hesperomyces Harmoniae
PhD-student Michiel De Groot (INBO, UGent) voert onderzoek naar de schimmel Hesperomyces harmoniae op lieveheersbeestjes. Die schimmel komt vooral op Aziatische lieveheersbeestjes voor, maar ook enkele van onze inheemse soorten kunnen erdoor worden aangetast. Voor zijn onderzoek heeft Michiel veel waarnemingen van de schimmel nodig. Hoe je Michiel concreet kan helpen, verneem je in dit filmpje:
Zoeken naar invasieve landplatwormen
Uitheemse invasieve platwormen hebben vreemde namen als 'crème tweestreep' en zien er soms wat buitenaards uit, maar ze hebben in de eerste plaats een enorme impact op de biodiversiteit en productiviteit van je bodem. Het INBO zet daarom de schouders onder de flatworm-campagne van het Nationaal wetenschappelijk secretariaat voor invasieve uitheemse soorten. Wil je mee zoeken naar invasieve landplatwormen? Op Flatwormwatch vind je alle informatie, waaronder ook een duidelijke determinatiekaart.
Aflezen van kleurringen bij vogels
Het INBO volgt al 20 jaar meeuwen op, onder andere in de voorhaven van Zeebrugge. Om meeuwen (maar ook andere vogels) goed te kunnen volgen, worden de dieren geringd met een blauwe kleurring. Worden die ringen daarna afgelezen en ingegeven in een databank, dan levert dat bijzonder waardevolle informatie op over het dier en de soort in kwestie. Hoe je burgerwetenschapper kan worden en geringde vogels kan opvolgen voor het INBO, verneem je in dit filmpje:
Paaicirkels van de fint
Na een afwezigheid van bijna 100 jaar komt de fint, een mysterieuze vissoort, terug voor in Vlaanderen. En dat levert wat raadsels op, die onze wetenschappers maar al te graag willen oplossen. Ook jij kan daarbij helpen, o.a. door mee te zoeken naar paaicirkels op de Schelde, de Durme, de Rupel en de Grote Nete, en dat tussen midden april en midden mei.
Ine Pauwels (Aquatisch Beheer, INBO) legt je uit wat we precies zoeken en waarom de fint zo uniek is:
Vismonitoring op de Schelde en de Rupel
Wil je ons helpen met het onderzoek naar de vissoorten en hun densiteit in de Schelde en de Rupel? Ook voor dit onderzoek zoeken we enthousiaste vrijwilligers, van begin maart tot begin juni. Contacteer Rhea Maesele bij interesse. Ze geeft je met plezier uitleg over hoe je de vissoorten kan herkennen en hoe je concreet kan helpen.
Op zoek naar invasieve klauwkikkers
Woon je in het West-Vlaamse Heuvelland? Dan kan je ons helpen bij onderzoek en bestrijding van de Afrikaanse klauwkikker, een invasieve uitheemse soort die via de Douvebeek het Heuvelland binnenkwam en waarvan we de opmars in Vlaanderen willen stoppen. De soort veroorzaakt namelijk heel wat schade: deze kikkers verorberen niet alleen onze inheemse amfibieën, maar kunnen ook ziektes overbrengen. Meer informatie over de soort en de impact vind je in het filmpje dat we vorig jaar opnamen in Mesen:
Je aanmelden als vrijwilliger kan bij Jeroen Speybroeck. We zoeken hiervoor hulp van begin mei tot begin november.
Schermenonderzoek in Het Merkske (Hoogstraten)
Elk voorjaar wordt in de vallei van Het Merkske tijdelijk een scherm geplaatst om amfibieën te onderzoeken die naar de voortplantingspoelen trekken. In het najaar wordt datzelfde scherm gebruikt om de dieren te onderzoeken die naar hun overwinteringsverblijven trekken.
Ook de door het INBO gekweekte en uitgezette knoflookpadjes worden op die manier opgevolgd. Zin om je schouders te zetten onder het schermenonderzoek in Hoogstraten? Contacteer Jeroen Speybroeck voor meer info.
Met vallen zoeken naar uitheemse rivierkreeften
Invasieve uitheemse rivierkreeften kunnen een grote invloed hebben op het waterleven: het zijn echte alleseters met grote honger en ze maken het water troebel door in de bodem te wroeten. Om doeltreffend in te grijpen is er meer info nodig over welke soorten al in Vlaanderen aanwezig zijn en waar ze voorkomen. Jij kan mee helpen dit uit te vissen door gedurende 4 dagen vallen van het INBO te controleren en je waarnemingen door te geven. Zin om mee te zoeken? Neem dan een kijkje op de Craywatch website en meld je aan!