Vlaams beleid
Ondersteuning Vlaamse Landmaatschappij bij mestbeleid
Het INBO biedt wetenschappelijke ondersteuning aan de Vlaamse Landmaatschappij in het kader van het Vlaamse mestbeleid. De aandacht gaat hierbij onder meer naar kringlooplandbouw. Lees hier het eindrapport over kringlooplandbouw in de melkveehouderij. Volgende thema’s die aan bod komen zijn begrazingsintensiteit in groene bestemmingen en kansen voor biodiversiteit in bufferzones.
Ondersteuning inzake de Programmatische Aanpak Stikstof
Het INBO biedt diverse vormen van wetenschappelijke ondersteuning bij de uitrol van de Programmatische Aanpak Stikstof, onder meer rond het maatwerkgebied ‘Turnhouts Vennengebied’.
Kennisintegratie impact van gewasbeschermingsmiddelen op biodiversiteit
Het INBO brengt in deze kennisintegratiestudie wetenschappelijke literatuur samen over de impact van gewasbeschermingsmiddelen op biodiversiteit, dit onder meer ter ondersteuning van het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers en het Vlaams actieplan duurzaam pesticidengebruik. Lees het eindrapport.
Ondersteuning Houtkantenplan
Het INBO biedt ook ondersteuning aan het Vlaamse Houtkanten Plan.
Sociaaleconomische impactanalyses van natuurherstel
Met het project Gisele ontwikkelde het INBO een draaiboek voor het uitvoeren van sociaaleconomische impactanalyses van natuurherstel. Het testte het draaiboek voor vijf gevalstudies, onder meer voor het soortenbeschermingsprogramma grauwe kiekendief.
Europees beleid
BioAgora, naar een Europese Science Service inzake biodiversiteit
Het INBO maakt deel uit van het project Bio-Agora (Europese website), dat een Science Service ontwerpt dat Europees biodiversiteitsonderzoek en Europees biodiversiteitsbeleid met elkaar verbindt. Dit wordt de wetenschappelijke pijler voor het EU Knowledge Centre for Biodiversity. De Science Service zal wetenschappelijke kennis verzamelen en organiseren die relevant is voor de uitvoering van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, de Europese Green Deal en ander relevant EU-beleid. De kennis wordt via tweerichtingsplatformen gecommuniceerd naar de Europese instellingen en de ruimere samenleving. Ook het thema landbouw en biodiversiteit komt daar uiteraard aan bod, bv. bestuivers.
Birdwatch, naar effectievere vergroeningsmaatregelen
Het project Birdwatch (Europese website) ontwikkelt op basis van satellietbeelden geschiktheidskaarten voor de leefgebieden van landbouwvogels. Dit zal helpen om de uitrol van vergroeningsmaatregelen, zoals beheerovereenkomsten, te optimaliseren.
Contracts 2.0, experimenteren met innovatieve beheerovereenkomsten
Het project Contracts 2.0 (Europese website) onderzocht innovatieve beheerovereenkomsten. Het focuste op vier nieuwe contractbenaderingen: resultaatgericht, collectief, eigendomsrechten-gebaseerd en waardeketen-benaderingen. Bekijk hier de resultaten van dit project.
Adviezen
Het INBO biedt regelmatig ondersteuning aan het beleid inzake natuur in landbouwgebied via adviezen, zoals bijvoorbeeld:
- A.4850 Advies over het inzetten van prachtriet (Miscanthus spp.) tegen erosie
- A.4817 Advies over pleksgewijs gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen akkerdistel
- A.4799 Advies over grenswaarden, beschikbare en benodigde kennis voor de discipline biodiversiteit/verscherpte natuurtoets/passende beoordeling van het plan-MER van het MAP 7
- A.4670 Advies over de kenmerkende samenstelling en de herkomst van instandhoudingsmengsels voor gebruik bij het behoud van de natuurlijke omgeving
- A.4661 Advies over de kennisgevingsnota van het Plan-MER Mestactieprogramma 7
- A.4288Advies over de ontwerpkaarten “meest kansrijke gebieden voor akkervogels in Vlaanderen” in het kader van het Soortbeschermingsprogramma Akkervogels (2022)
- A.4299 (aangevuld advies)Advies over het ontwerp van het plan-MER en het ontwerp van het Vlaams Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 (2022)
- A.4039Advies over de afbakening van beheergebieden voor weidevogels (2022)
- A.4215Advies over de prioriteiten voor (hydrologisch) herstel in het kader van de PAS (2021)
- A.4181Advies over de grauwe kiekendief in voorbereiding op het vervolg soortenbeschermingsprogramma (2021)
- A.4156Advies over de afbakening van gebieden voor beheerovereenkomsten voor soortenrijk grasland (2021)
- A.4141Advies over de afbakening van gebieden voor beheerovereenkomsten voor het verbinden van kwetsbare natuur (2021)
- A.4140Advies over de afbakening van gebieden voor beheerovereenkomsten voor het bufferen van kwetsbare natuur (2021)
- A.3847Advies over de afbakening van gebieden voor de inzet van beheerovereenkomsten (2019)
- A.3797Advies over indicatorsoorten voor beheerovereenkomsten (2019)
- A.3743Advies over het beheer van graslandstroken in het kader van beheerovereenkomsten (2019)
- A.3546Advies over de afbakening van de gebieden voor beheerovereenkomsten ‘Botanisch beheer - pakket ontwikkeling soortenrijk grasland’ (2017)
- A.3249Advies m.b.t. beheerovereenkomst faunavoedselgewas en integratie soortenbeschermingsprogramma's grauwe kiekendief en hamster (2015)
- A.3102(oude nummering: INBO.A.2014.23) Advies betreffende de samenstelling van bloemzaadmengsels voor de aanleg van gemengde grasstroken in het kader van beheerovereenkomsten (2014)
- A.3083(oude nummering: INBO.A.2014.15) Advies betreffende natuurgerichte beheerovereenkomsten en het principe van ecologische val (2014)