Symposium "Triggers of zoonotic pathogen emergence"
Emerging diseases zijn infectieziekten die nieuw zijn of zich snel uitbreiden naar nieuwe geografische gebieden of soorten. Vaak vinden ze hun oorsprong bij in het wild levende dieren. Factoren zoals klimaatverandering, ontbossing, habitatverlies en wereldwijde handel vergroten het risico op het ontstaan en de verspreiding van dergelijke ziektes.
De recente opkomst van vogelgriep (H5N1) bij verschillende zoogdieren is zo’n zorgwekkende ontwikkeling. Hoewel vogelgriep traditioneel gezien vooral vogels treft, waren er de afgelopen jaren toenemende meldingen van besmettingen bij zoogdieren, zoals vossen, zeehonden en recent ook melkkoeien in de VS. Het risico dat dit virus vroeg of laat de mens treft is niet ondenkbaar.
Daarnaast spelen vector-borne diseases, ziekten die worden overgedragen door vectoren zoals muggen en teken, een groeiende rol in de verspreiding van infectieziekten. Ook hier zien we dat globalisering en klimaatverandering bijdragen aan de uitbreiding van de leefgebieden van deze vectoren. Daardoor kunnen verschillende infectieziekten zich sneller verspreiden naar gebieden waar ze voorheen niet voorkwamen. Dit benadrukt de noodzaak om ze internationaal te monitoren.
Ook vleermuizen vormen een unieke bron van ziektekiemen en zijn wereldwijd bekend als reservoirs voor een verscheidenheid aan virussen, waaronder enkele van de meest dodelijke zoals Ebola, SARS, MERS, en recentelijk ook SARS-CoV-2. Deze zoogdieren hebben een uitzonderlijk immuunsysteem dat hen in staat stelt virussen te dragen zonder zelf ziek te worden. Dit maakt vleermuizen een belangrijke schakel in de keten van emerging diseases.
Dit en veel meer komt aan bod op het 10e symposium van de Belgian Wildlife Disease Society (BWDS) en Universiteit Antwerpen (UA), een wetenschappelijke studiedag met gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland en met voldoende ruimte voor netwerking. Niet te missen, wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!
Kristof Baert
>> Programma en Inschrijven