Nieuwsbrief September 2024

Begrazing in de natuur: een nieuw boek

Grote grazers zoals runderen, paarden en schapen zijn al langer een vertrouwd beeld in Europese natuurgebieden. Toch roept hun aanwezigheid nog vaak vragen op bij natuurbeheerders, natuurliefhebbers en wandelaars. Maar ook onderzoekers blijven geïntrigeerd door deze dieren en lang niet alle vragen over hun rol in de natuur zijn beantwoord.

Het nieuwe boek ‘Begrazing in Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden – Praktijk en achtergronden’ bracht onderzoekers en ervaringsdeskundigen samen. De auteurs nemen de lezer mee in een verhaal dat de ecologische en historische rol van gedomesticeerde én wilde grote grazers in het landschap toelicht, met een rechtstreekse link naar het hedendaagse natuurbeheer en de mogelijke strategieën daarbij.

Veel aandacht gaat ook naar de praktijk. Natuurbeheerders krijgen inzicht in het complexe kluwen van dier- en raskeuze, kuddebeheer en genetica, werken met rasters, transport, zorg en dierenwelzijn, samenwerking met boeren, wetgeving, interactie met roofdieren, omgaan met publiek en communicatie.

Het boek is bedoeld voor natuurbeheerders, beleidsmensen en studenten. Het is toegankelijk geschreven en rijkelijk voorzien van foto’s, figuren en schema’s. Kaderteksten, waaronder een vijftiental voorbeeldgebieden uit Nederland en Vlaanderen, zoomen in op een bepaald aspect van begrazing. Dit gaat bijvoorbeeld over bosbegrazing of begrazing op voormalige landbouwgronden, introductie van wisenten, gemene weiden, domesticatie, interacties tussen verschillende soorten hoefdieren en grensoverschrijdende begrazing.

Jan Van Uytvanck

>> Koop het boek online

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}