Nieuwsbrief September 2024

Akkerwalstro herontdekt

Deze zomer gingen karteerders van het INBO gericht op zoek naar akkerflora in het kader van het Meetnet Biodiversiteit in het Agrarisch Gebied (MBAG). In de leemstreek zochten we gericht naar akkerandoorn, spiesleeuwenbek, kleine wolfsmelk en andere zeldzame akkerflora. Onverwacht was de herontdekking van het uitgestorven gewaande akkerwalstro.

Akkerwalstro

Deze eenjarige plant behoort tot de walstrofamilie en is herkenbaar aan zijn witgroene bloemen en kleine tweelobbige vruchtjes (zie foto). In Vlaanderen werd ze lang beschouwd als uitgestorven en werd enkel nog gevonden aan overslagplaatsen van uit het buitenland ingevoerd graan. Als akkeronkruid van graanvelden leek de soort verdwenen door de intensivering van de landbouw en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. We deden de recente vondst in een akker met een beheerovereenkomst voor akkervogels. Dit wijst erop dat onze akkerflora nog kan overleven in minder intensieve delen van het akkerlandschap.

Belang voor biodiversiteit

Akkerflora speelt een cruciale rol in het ecologisch functioneren van het landbouwgebied. Door de eeuwen heen zijn de landbouwlandschappen geëvolueerd tot een complexe levensgemeenschap, niet alleen voor akkerflora maar ook voor tal van andere organismen zoals insecten, vogels, kleine zoogdieren, mossen en schimmels. Veel van deze soorten zijn afhankelijk van specifieke planten die groeien op akkerland. Het herstel en behoud van akkerflora draagt bij aan de biodiversiteit in landbouwgebieden, wat op zijn beurt bijdraagt aan de duurzaamheid en veerkracht van de landbouw en aangrenzende natuur.

Frederic Gabrys, Adinda De Bruyn, Robin Guelinckx, Rémar Erens, Robbe Cool, Steven De Saeger

>> Meer lezen over akkerflora in Vlaanderen

>> Meer weten over akkerwalstro

Akkerwalstro (foto INBO)

Akkerwalstro is herkenbaar aan zijn witgroene bloemen en kleine tweelobbige vruchtjes. (foto INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}