Nieuwsbrief September 2022

Zeldzame oranje sparrenhoutzwam in Zoniënwoud

In de reservaatzone van het Zoniënwoud loopt onderzoek naar het belang van een oud bos in de Vlaamse context. Kenmerkend is de enorme hoeveelheid aan dood hout, goed voor de biodiversiteit. Het INBO volgt die biodiversiteitsontwikkeling op, onder andere  via een doctoraatsproject over houtzwammen.

In 2021 werd op een ontbindende beukenstam een opvallende, knaloranje zwam gespot. Op dat moment helaas te oud om nog te kunnen identificeren. Eind augustus  2022 verscheen de oranje paddenstoel weer, ditmaal in prima staat. Na microscopische controle kunnen we met zekerheid stellen dat het om de oranje sparrenhoutzwam gaat.  

Deze zeldzame paddenstoel is onmiskenbaar door haar intense kleur, en toch is dit pas de tweede waarneming in Vlaanderen. Ze groeit vooral op hout dat al wat “ge-bruinrot” is, liefst door de roodgerande houtzwam. Die laatste kent het afgelopen decennium een sterke uitbreiding, waarschijnlijk dankzij het bewust behouden van dode bomen. Beide zwammen verkiezen normaliter naaldhout, wat deze waarneming op beuk nog interessanter maakt. De aanwezigheid van de oranje sparrenhoutzwam is vooral op ecologisch vlak belangrijk, aangezien ze typisch voorkomt in oude bossen. Een ‘oerwoudsoort’ dus. 

De vondst van deze soort zet de voortdurende ontwikkeling en hoge biologische waarde van het reservaat nogmaals in de verf.

Glen Dierickx

Meer lezen: Ryvarden, L., & Melo, I. (2017). Poroid fungi of Europe. Synopsis Fungorum 37. Oslo | Smeets M., & Hermans J. (2020). De Oranje sparrenhoutzwam (Pynoporellus fulgens), een interessante nieuwkomer in Limburg. Natuurhistorisch Maandblad 110:54-61. | waarnemingen.be | kvmv.be

Beeld boven: oranje sparrenhoutzwam (foto: Lowie Tondeleir)

 

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}