Nieuwsbrief Mei 2024

MijnTuinlab volgt lentevallen Aziatische hoornaar op

Gemeenten en provincies verdelen sinds vorig jaar lentevallen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. In de lente gaan koninginnen van de Aziatische hoornaar actief op zoek naar een goede locatie voor het bouwen van een embryonest (zie foto). De methode is overal zeer populair. Het idee is door het wegvangen van koninginnen uiteindelijk minder zomernesten te hebben. 

Deze lentevallen zijn bedoeld om zo selectief mogelijk te zijn. Insecten die groter zijn dan de Aziatische hoornaar, zoals de Europese hoornaar, komen er hopelijk niet in terecht. Kleinere insecten kunnen door het rooster de val verlaten. De vloeistof in de val wordt afgeschermd voor insecten door het gebruik van een spons, waardoor andere insecten niet verdrinken en tijd hebben om de uitgang te vinden.

Om de selectiviteit van deze vallen na te gaan in Vlaanderen werd het MijnTuinlab-project ‘voorjaarsvallen Aziatische hoornaar’ opgezet. Vrijwilligers kunnen hiervoor registreren en vangsten (inclusief bijvangst) rapporteren via het platform. Een selectie van deze vrijwilligers zal de bijvangst ook verzamelen zodat deze later op soort kan worden gedetermineerd.

Uit de eerste gegevens blijkt alvast dat deze vallen niet 100% selectief zijn omdat het lokmiddel een algemene aantrekking heeft op een brede waaier aan insecten. Ook de efficiëntie van deze methode is nog niet bewezen.

lenteval (links) en primair nest (rechts)

Er zijn nu al meer dan 1.000 deelnemers en er staan dus verspreid over Vlaanderen lentevallen (zie kaart), al vertoont dit beeld zeker hiaten. Uit de gegevens blijkt dat bij dagelijkse controle de val meestal leeg is (65%). In totaal werden al meer dan 1.400 koninginnen Aziatische hoornaar gevangen. Dit gebeurde voornamelijk in Roeselare, Waregem, Knokke-Heist en Kuurne. We registreerden ook al meer dan 30.000 bijvangsten. Dit waren vooral levende insecten die terug vrijgelaten werden. Een dagelijkse controle van deze lentevallen is dus wel zeer belangrijk.

Verspreiding Aziatische hoornaar in Vlaanderen

Jasmijn Hillaert, Wietse Chanet, Tim Adriaens

>> Heb jij ook een lenteval Aziatische hoornaar bij jou in de tuin staan of staat jouw val nog niet op de kaart hierboven? Registreer je via MijnTuinlab. Dit project loopt nog tot eind juni 2024.

>> Meer informatie over Aziatische hoornaar op Vespawatch en de hoornaarpagina’s van het ANB.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}